TV 2-ekspert mener Hushovd burde tatt et oppgjør med stillhetens lov

Nå oppfordrer Mads Kaggestad de norske proffene til å snakke åpent om doping.

Thor Hushovd ble pepret med dopingspørsmål på dagens boklansering i Oslo. Det var ikke overraskende, for i biografien sin forteller Hushovd at Lance Armstrong allerede i 2011 innrømmet dopingbruk til ham.

– Han sa det til meg fortrolig. Jeg så ikke det som naturlig å gå til antidopingmyndighetene for å si det han sa. Det kan godt være at jeg burde sagt noe, men jeg synes ikke det er min jobb. Hadde det skjedd igjen, tror jeg at jeg hadde gjort det samme. Jeg skal sykle, og så er det opp til andre å finne ut av hvem som doper seg eller ei, sa Hushovd.

TV 2-ekspert og Hushovd-venn Mads Kaggestad mener det er Grimstad-oksens oppgave å ta et oppgjør med stillhetens lov.

– Ja, det synes jeg. Jeg har noen ganger ikke forstått hvorfor han ikke har vært mer åpen og svart på en del spørsmål på strak arm. Samtidig skjønner jeg at han har vært under et voldsomt press. Han har konsentrert seg om egne prestasjoner, og han har vært stolt av prestasjonene. Så kommer det bare spørsmål om doping. Han har latt seg frustrere og irritere over det. Det har forundret mange journalister, sier Kaggestad.

Tror Hushovd kunne kommet styrket ut av å snakke
Han tror ikke Hushovd hadde vært ferdig som toppsyklist hvis han hadde sladret på Armstrong.

– Igjen er det et nyansert bilde. Det hadde vært mye positivt med å gå ut med hemmeligheten. Det kunne styrket imaget hans ytterligere. Han måtte nok tatt noen oppgjør i feltet, men samtidig har Hushovd en veldig respekt blant de andre rytterne. Hushovd vurderte det dithen at det ganget ham personlig å være stille. Han vernet om sin plass og kontrakt ved ikke å ta det videre, sier Kaggestad.

– Er det feigt av Hushovd å snu ryggen til?

– Man kan ikke se svart-hvitt på dette. Jeg kjenner Thor Hushovd veldig godt. Jeg har syklet med ham siden vi var 14 år. Vi har gått på NTG sammen, og vi har vært hundrevis av dager sammen på ritt og samlinger. Hadde det vært en person jeg ikke hadde hatt et forhold til, hadde det kanskje ikke vært så lett å være like nyansert. Jeg mener man skylder Hushovd å være nyansert. Det har jeg også prøvd å være med Steffen Kjærgaard og Floyd Landis. Det sier jeg fordi jeg kjenner Hushovd og miljøet. Han kommer litt dårlig ut av det, og han kunne gjort ting annerledes. Jeg tror han kanskje vil se annerledes på det når han kommer ut av boblen som idrettsmann, sier Kaggestad.

Ber ryttere snakke åpent om doping
Han mener sykkelprofiler som Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug bør snakke mer om doping i stedet for å bli brydd når spørsmålene kommer.

– De bør si sin mening hele tiden. Jeg synes Kristoff er frisk i media med tanke på miljøet han er i. Han har blant annet Ekimov som sportsdirektør. Jeg synes Kristoff er tøff og tydelig. Sporten har kommet dit at de må være med å bygge opp troverdigheten. 

TV 2-eksperten mener han så en preget Hushovd under pressekonferansen.

– Jeg så en mann som så mentalt sliten ut etter pressekonferansen. Det ble hamret løs med dopingspørsmål. Det er en kontrast for ham, for Hushovd er vant til å bli hyllet for prestasjonene sine og for at han har holdt sin sti ren, sier Kaggestad.

Kritisk til BMC
Da Hushovd og Kaggestad syklet sammen i Credit Agricole hadde sportsdirektør Roger Legeay et klart antidoping-standpunkt. 

– Jeg husker godt de samlingene vi hadde. Vi hadde fellesmøter hvor Legeay var tydelig i sitt budskap om antidoping. Det var veldig godt for oss å høre. Han hadde også bankens representanter til stede. Sponsorsjefen i banken sa "dere vinner 15 løp i året. De beste vinner 40, men vi vet hvordan mange av lagene vinner. Det er ikke sånn vi skal gjøre det." Hushovd sier også at å gå til Credit Agricole var det beste valget han har gjort.

Sykkeleksperten er ikke like sikker på om de andre lagene Hushovd har syklet for har vært like bastante.

MÅTTE SVARE FOR SEG: Thor Hushovd måtte svare på en rekke dopingrelaterte spørsmål da han presenterte sin selvbiografi i Oslo torsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅTTE SVARE FOR SEG: Thor Hushovd måtte svare på en rekke dopingrelaterte spørsmål da han presenterte sin selvbiografi i Oslo torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– BMC er jeg mer usikker på. Det er gamle Phonak, der jeg er overbevist om at det ble drevet systematisk doping. Jeg vet ikke hvor jeg har Jim Ochowicz, men han vet veldig mye om hva som har skjedd i sykkelsporten. Ochowicz har en nær relasjon til Lance Armstrong, og da er det vanskelig å gå ut som kronvitne. Da Armstrong-saken sprakk fikk BMC-rytterne munnkurv. Hadde jeg vært BMC-manager hadde jeg sagt at "vi trenger ryttere som fronter saken. Jeg har tillit til dere. Gå ut og snakk om det." I stedet skjedde det motsatte. Pressefolkene til BMC var som skygger på rytterne. Det er en paranoia for media-ting i BMC. Det gir et inntrykk av at man har noe å skjule. Etter min mening har lederne styrt det feil, sier Kaggestad.