FBIs kronvitne mot Armstrong: – Skam deg, Thor

Et av de sentrale vitnene i dopingsaken mot Lance Armstrong reagerer sterkt på at Thor Hushovd holdt munn om den amerikanske sykkelstjernens dopinginnrømmelse.

SINT: Betsy Andreu er kona til Frankie Andreu, den tidligere 
lagkameraten til doptatte Lance Armstrong. Her fra pressekonferansen før
 dokumentaren "The Armstrong Lie" i Canada i 2013. FOTO: THE CANADIAN 
PRESS/Galit Rodan/Scanpix
SINT: Betsy Andreu er kona til Frankie Andreu, den tidligere lagkameraten til doptatte Lance Armstrong. Her fra pressekonferansen før dokumentaren "The Armstrong Lie" i Canada i 2013. FOTO: THE CANADIAN PRESS/Galit Rodan/Scanpix

Se pressekonferanse med Thor Hushovd på tv2.no fra kl. 10.00!

– Skam deg, Thor. Du gjorde en god jobb med å holde munn. Jeg håper du er stolt av deg selv, sier Betsy Andreu til VG.

Sykkelfruen Andreu vitnet i retten mot Armstrong for åtte år siden, og sa allerede da at Armstrong hadde innrømmet dopingbruk.

Uten å bli trodd av sykkelmyndighetene.

Betsy Andreu er gift med tidligere US Postal-rytter Frankie Andreu, som blant annet syklet sammen med Armstrong i 1998, 1999 og 2000. Han har selv innrømmet dopingbruk og spilte selv en stor rolle i det amerikanske antidopingbyråets etterforskning av Armstrong.

For sju år siden vitnet Frankie Andreu, sammen med sin kone, under ed om at Lance Armstrong (44) fortalte dem om utstrakt dopbruk i 1996 – før Armstrong ble diagnostisert med testikkelkreft.

Armstrong har hele veien nektet for at hendelsen fant sted, og har siden latterliggjort dem offentlig ved jevne mellomrom.

Fornektelsen gjorde at Andreu gikk gjennom et «helvete» i årene Armstrong nektet å si noe.

– Du skyldte oss dette, Lance, men du turte ikke å stå frem. Der, på det sykehuset, var hvor alt startet. Han kommer til å gjøre folk som vet sannheten veldig sinte. Han beskytter fortsatt de som står ham nærmest, sa en rasende og gråtkvalt Betsy Andreu i programmet AC360 da Armstrong nettopp hadde tilstått.

Det var under en prat med Lance Armstrong i mai 2011 at Thor Hushovd i klartekst ble fortalt at Armstrong hadde brukt doping for å bli den han var. På det tidspunktet hadde amerikaneren ennå ikke innrømmet sin dopingskyld offentlig.

Historien blir fortalt i Thor Hushovds biografi som han har skrevet i samarbeid med Jostein Ravnåsen.

– Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg. «We all did it,» sa han. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop!, sier Hushovd i boken.

Dermed kunne Hushovd, som sier han selv aldri benyttet doping, ha varslet om dopbruken lenge før Armstrong nesten to år før han selv ble tvunget til å stå frem. I stedet valgte Hushovd å tie - slik en samlet sykkelverden lenge gjorde.

I «The Secret Race» avslører Hamilton hvordan US Postal-laget lurte systemet i mange år. Men Hamilton var slett ikke den første som snakket ut om Armstrongs dopingbruk. I 2006 vitnet Frankie Andreu, Armstrongs tidligere lagkamerat, og hans kone Betsy mot Armstrong.

Armstrong skal ha fortalt Betsy Andreu om sitt EPO-bruk allerede i 1996. Frankie Andreu var en av Armstrongs hjelperyttere da amerikaneren vant i 1999 og 2000. Han har innrømmet at han dopet seg i 1999.

– Jeg vet ikke hva han ønsker å oppnå, for han kan ikke oppnå noe med å si dette, sa McQuaid da Andreu la alle kortene på bordet i 2006.

Senere la Armstrong massør Emma O’Reilly alle kortene på bordet. De tre kjempet lenge en ensom kamp mot Armstrong, men innrømmelsene til Landis og Hamilton fikk for alvor snøballen til å rulle.

Likevel måtte de til slutt betale den tidligere Tour de France-kongen en svimlende millionsum i bonusutbetalinger etter rettssaken for åtte år siden.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2