LANGT NEDE: Thor Hushovd kjørte en sikkerhetsnål med full kraft inn i lårmuskelen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LANGT NEDE: Thor Hushovd kjørte en sikkerhetsnål med full kraft inn i lårmuskelen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Jeg slo sikkerhetsnålen med all kraft inn i lårmuskelen

Thor Hushovd stakk seg til blods med sikkerhetsnål.

Et av de verste øyeblikkene i Thor Hushovds karriere var da han syklet Tour de San Luis i Argentina i 2013.

Hushovd hadde akkurat lagt bak seg en skuffende 2012-sesong. Sykdom hadde ødelagt store deler av den sesongen, men i begynnelsen av 2013 kjente Hushovd at formen var i anmarsj. 

Grimstad-karen bestemte seg for å sykle rittet i Argentina, men det skulle han fort angre på. De første etappene gikk greit, men på tredje etappe møtte Hushovd veggen.

Fulgte Lance-råd
Gode råd var dyre da en dehydrert Hushovd måtte slippe hovedfeltet i den stekende heten. 

«Jeg var helt hvit av salt. I fortvilelsen kom jeg til å tenke på det Lance Armstrong fortalte meg etter krampemarerittet på den tredje etappen i Tour de France i 2002, da jeg så vidt klarte tidslimiten og kjempet meg alene til mål. Det var et tips han hadde fått av sin mor: «Ta sikkerhetsnålen fra startnummeret og stikk den i musklene. Det kan hjelpe.»

Beina var fulle av kramper. Hushovd hadde også kramper i magen, i ryggen og i fingrene (!). Da bestemte han seg for å bruke sikkerhetsnålen som startnummeret var festet med.

«Jeg bøyde den ut og stakk den med all kraft inn i lårmuskelen. Hjalp det? Jeg stakk igjen. Og igjen. Med all kraft slo jeg sikkerhetsnåla så langt ned i musklene jeg klarte. Gang på gang på gang. Det rant røde striper av blod nedover beina. Krampene var vondere enn stikkene, og jeg følte det hjalp. Det var som om stikkene ga et elektronisk sjokk i musklene og jeg klarte å overvinne smerten fra krampene, i alle fall en liten stund.»

– Jeg var desperat
Hushovd var desperat etter å vise at han hadde lagt sykdomsperioden bak seg. Da han ble parkert av ukjente søramerkanske ryttere, tok desperasjonen overhånd.

«Sikkerhetsnålen festet jeg i styreteipen slik at jeg hadde den klar i tilfelle krampene kom tilbake. Det gjorde de. Jeg løsnet nåla fra styreteipen og kjørte den inn i musklene igjen. Folk må ha trodd jeg var gal. Det var så jeg begynte å lure selv. Tenk å stikke seg selv med en sikkerhetsnål! Jeg var så desperat at jeg var villig til å gjøre hva som helst. Det var flaut, jeg følte meg som den største taperen av alle, men jeg nektet å bryte.»

Hushovd ga alt i forsøket på å fullføre. På den siste stigningen så han en BMC-massør i veikanten. Hushovd ville ha vann, men massøren hadde ikke noe.

«Jeg klikket fullstendig og gav ham en overhøvling jeg ikke er stolt av. Stakkars mann.»

Grimstad-karen kom i mål til slutt. På kvelden snakket Hushovd med konen Susanne. Han fortalte historien om sikkerhetsnålen. Hun begynte å gråte, og hun var tydelig redd.

«Du må gi deg, Thor. Kutt ut syklingen!»