Hushovd til TV 2: – Det hadde blitt ord mot ord

Se Thor Hushovd fortelle hvorfor han ikke valgte å fortelle om Lance Armstrongs dopinginnrømmelse.

Thor Hushovd møtte torsdag pressen i forbindelse med slippet av den nye boken «Thor», der han blant annet forteller om forholdet til Lance Armstrong, en av tidenes største juksemakere.

Hushovd avslører i boken at Lance Armstrong innrømmet dopingbruk til ham allerede i 2011, over ett år før amerikaneren selv innrømmet bruk av EPO, veksthormoner, kortison og testosteron.

– Det var noe han sa til meg, og da er det andre som får jobbe med det. Jeg står 100 prosent inne for det i dag. Det er handler ikke noe om å verne om sykkelsporten og dets antidopingomdømme.

– Kunne ikke du, med ditt omdømme, gjort noe?

– Det hadde blitt ord mot ord. Han kunne sagt at vi hadde drukket to flasker rosevin og at jeg bare ville lage PR. jeg hadde havnet i en stor sak. Samtidig føler jeg ikke at det var mitt ansvar, sa Hushovd til TV 2 Sporten.

Dermed gjentok han de samme ordene som han tidligere på dagen sa i en stor pressekonferanse.

Les også: Hushovd ville holdt Lance-hemmeligheten skjult om han fikk valget igjen

– Hvorfor følte du ikke det slik?

– Jeg synes ikke det er min oppgave å gjøre det. Jeg vet ikke hvor mye det hadde betydd. Jeg vil gjerne få alt opp til overflaten, men det er ikke jeg som skal starte det, sier Hushovd.

– Begynte å sykle for syklingen, ikke for å bekjempe en dopingkultur
Den tidligere stjernesyklisten sier at antidopingbyråene burde jobbet bedre og at det for ham føltes riktig å la det han visste være usagt.

– Var du redd ham?

– Nei, men jeg verner om meg selv. Jeg begynte å sykle da jeg var ti år for syklingen, ikke for å bekjempe en dopingkultur. Mitt beste år var i 2011 med VM-trøyen og jeg ville ikke ødelegge min karrière med å hive meg ut i noe sånt. Det hadde ikke noe med å forsvare ham eller sykkelsporten å gjøre. Jeg bare følte at det var irrelevant.

– Føler du at det er vanskelig for andre å forstå?

– Det kan jeg godt skjønne, men folk må sette meg inn min situasjon også. Det er syklist jeg er. Jeg har forholdt meg til dopingkulturen i mange år, både med de de som kommer tilbake og de som er involvert. Hvor skulle jeg begynne? Armstrong? Min gamle sjef?

– Vanskelig så lenge det var en påstand under fire øyne
Hushovd mener det er vanskelig å spå hva som kunne skjedd dersom han hadde tatt det hele videre. 

– Det tror jeg er veldig vanskelig å si, men hadde jeg sagt det til Antidoping Norge så kunne det jo selvfølgelig kommet langt, men jeg tror det er vanskelig så lenge det var en påstand under fire øyne.

– Hvordan var det å sitte på en sånn hemmelighet?

– Det var liksom bare noe han sa, som selvfølgelig kom brått på. Jeg skjønte at det var en stor sak, men samtidig var det mye som skjedde i sykkelsporten den gangen. Tyler Hamilton hadde det lange intervjuet med 60 Minutes der han gikk i detaljer, og kommer jeg da med de ordene Lance hadde fortalt til meg så sier det vel seg selv at det Tyler Hamilton hadde opplevd smeller litt mer i bordet.

Hushovd var også kritisk til arbeidet antidopingarbeiderne har gjort, spesielt siden veldig få av de største doperne faktisk er blitt tatt. Allikevel står han inne for valget om ikke å si fra om Armstrongs beretninger.

– Jeg kan ha tatt en feil vurdering, men det var min vurdering, sier han.

– Jeg synes det ble mye på en sak
Hushovd angrer ikke på det som er skrevet i boken eller måten han har håndtert ting på.

– Jeg ville være åpen og ærlig. Jeg har alltid vært litt tilbakeholden til media om enkelte ting, men nå tenkte jeg å si hvordan mitt liv har vært. Samtidig er det ikke noe som jeg angrer på nå i dag, sier han.

Samtidig innrømmer han at han synes det ble veldig mye fokus på Lance Armstrong-delen av hans bok.

– Jeg visste at jeg hadde en del overskrifter, men synes det ble mye på en sak, sier han.