ANKOMMER SYKEHUSET: Den ebolasmittede sykepleieren Amber Vinson ankommer her Emory University Hospital i Atlanta natt til torsdag, norsk tid, hvor hun skal ligge i full isolasjon og motta behandling sammen med én annen ebolasmittet. Foto: AP Photo/David Tulis.
ANKOMMER SYKEHUSET: Den ebolasmittede sykepleieren Amber Vinson ankommer her Emory University Hospital i Atlanta natt til torsdag, norsk tid, hvor hun skal ligge i full isolasjon og motta behandling sammen med én annen ebolasmittet. Foto: AP Photo/David Tulis.

Ebola-smittet (29) meldte fra om feber FØR hun satte seg på rutefly

Amber Vinson (29) følte seg uvel og ringte myndighetene (CDC) før hun satte seg på ruteflyet mellom Cleveland og Dallas. CDC ga henne grønt lys til å gå om bord.

Sent onsdag kveld uttalte direktøren for det amerikanske kontrollorganet for sykdommer og smitte (CDC), Dr. Tim Frieden, at sykepleieren Amber Vinson aldri skulle vært om bord i ruteflyet mellom Cleveland og Dallas.

Hun var en av flere helsepersonell som hadde vært i kontakt med ebola-døde Thomas Eric Duncan, og er nå én av to helsearbeidere som er fraktet til et sykehus i Atlanta og er isolert der.

Ifølge CBS følte den ebola-smittede sykepleieren seg syk allerede før flyturen og ville sjekke med helsemyndigheter at det ikke utgjorde noen fare for de 132 andre passasjerene hvis hun gikk om bord i flyet.

Ifølge TV-kanalen fikk 29-åringen beskjed om at det var greit å gå om bord i flyet, selv med en rapportert høy kroppstemperatur. 

SISTE NYTT OM EBOLA I VÅRT LIVESENTER!

– Viste ikke tegn til symptomer

Vinson rapporterte på nytt om mistenkelige symptomer, som for eksempel høy feber, da hun ankom sykehuset i Dallas dagen etter flyturen, og hun ble isolert i løpet av 90 minutter. 

Ifølge CBS News har flybesetningen uttalt at 29-åringen ikke viste tegn til symptomer om bord i flyet dagen i forveien. Vinson hadde selv rapportert om at hun hadde en kroppstemperatur på rundt 37,5. Ifølge CDC er man ikke i høyrisiko-sonen før man når 38 grader, men innrømte sent onsdag kveld at sykepleieren aldri skulle vært på det flyet. 

CDC nekter alle de 75 andre helsearbeiderne, som var i direkte eller indirekte kontakt med nylig avdøde Thomas Eric Duncan, å sette seg på et fly. 

Amerikanske helsemyndigheter ber i tillegg alle de 132 passasjerene som var på flight 1143 fra Cleveland til Dallas om å ringe en medisinsk nødtelefon

Egne ebola-SWAT-team

President Obama har kansellert flere møter både onsdag og torsdag for å håndtere beredskapen i resten av landet. 

I en tale sent onsdag kveld sa Obama at administrasjonen hans nå gjør alt for å være forberedt på nye ebola-tilfeller i USA.

– Vi oppretter egne SWAT-team som står klare til å rykke ut innen 24 timer ved fremtidige ebolatilfeller i USA, sier Obama.

Obama understreket også at det internasjonale samfunnet nå ta ansvar og sørge for å sette inn nok ressurser slik at ebolaepidemien ikke kommer ut av kontroll i Vest-Afrika.

- Vi må sørge for at vi ikke mister fokus på den internasjonale bekjempelsen av ebola i Vest-Afrika. Jeg er helt sikker på at vi klarer å forhindre et større utbrudd her i USA, men det blir vanskeligere å forhindre det hvis ebolaepidemien kommer ut av kontroll i Vest-Afrika, sier president Obama.