BITRE FIENDER: Thor Hushovd sier rett ut at han var i åpen krig med Mark Cavendish i store deler av karrieren.  (AP Photo/Bas Czerwinski)
BITRE FIENDER: Thor Hushovd sier rett ut at han var i åpen krig med Mark Cavendish i store deler av karrieren.  (AP Photo/Bas Czerwinski)

Forbannet Hushovd skjelte ut Cavendish etter noter

... og Cervelo-sjef skulle «ta» Isle of Man-rytteren etter målgang.

Som en av verdens fremste spurtere handlet Thor Hushovds karriere naturligvis om mange bitre - og mange søte - dueller om etappeseire.

I boken «Thor», som kommer i butikkene i morgen, avslører den nå pensjonerte Grimstad-rytteren at han ikke kunne fordra en av sine fremste rivaler, Mark Cavendish. Allerede i 2009 - to år etter at Isle og Man-stjernen entrer sykkelscenen for alvor i 2007, var de to i åpen krig på sykkelsetet.

– I 2009 gikk forholdet mellom Mark Cavendish og meg fra at vi var arge konkurrenter til å bli bitre fiender. Det ble rett og slett vondt blod mellom oss fordi vi hadde flere fighter der jeg mener han var direkte ufin, skapte farlige situasjoner og oppførte seg som en dårlig sportsmann, er Hushovd sitert på i kapittel ni - «The Stress Jersey» (Den grønne trøyen, red.anm.)

Gjennom hele Tour de France i 2009 kjempet de to en innbitt kamp om den grønne spurttrøyen. Til slutt handlet det om 13 små poeng i kampen om sammenlagtseier.

Det hele toppet seg etter den 14. etappen, skriver Hushovd.

– Jeg var så forbannet da jeg kom i mål at jeg freste. Det var rett og slett farlig det de holdt på med, og jeg tok Cavendish for meg og skjelte ham ut etter noter. Sjefen min i Cervélo Test Team, Thomas Campana, var en skikkelig hissigpropp. Jeg så han kom løpende fra bussen vår. Han skulle bort og ta Cavendish og lagkameratene hans. Jeg tror Campana skal være glad for at det var noen som så at det var fare på ferde og fikk stoppet ham i tide. Enden på visa var at tourens juryformann, Martin Brun, disket Cavendish. «Cavendish kjørte på en uakseptabel måte, og vi har disket ham på bakgrunn av dagens spurt. Avgjørelsen kan ikke gjøres om,» sa Brun. Da brøt krigen ut for fullt, melder Hushovd.

Og sier videre:

– Jeg hadde mange venner i HTC-laget, men der og da var vennskapet brått slutt. Jeg følte at det Cavendish og laget hans holdt på med var langt over streken. Det var direkte farlig og usportslig. Noen mener jeg vant den grønne trøya på grunn av diskvalifisering av Cavendish den dagen. Cavendish ble plassert på 154. plass på resultatlisten i den etappen.

Det hele toppet seg i 2010, da Cavendish spyttet på Hushovds lagkamerat Heinrich Haussler.

– Etter den episoden mistet jeg all respekt for Cavendish, og jeg mislikte ham mer enn noen annen rytter i hele feltet. Haussler hadde slått armen så kraftig i sammenstøtet med asfalten at han etterpå måtte åpne albuen og legge inn dren for å tømme den for blod og væske, skriver Hushovd.

Heller ikke Jonathan Vaughters, Hushovds forhenværende lagsjef i Garmin, er omtalt i hyggelige ordelag.

- Etterhvert ble jeg mer og mer negativ til Vaughters. Han gjorde mye rart, hadde elendig kommunikasjon med rytterne, jeg var uenig i måten han ledet laget på, og jeg følte at jeg ble motarbeidet, sier Hushovd.

FASADE: Thor Hushovd og Mark Cavendish var alt annet enn gode venner i 2009. Selv om det kanskje ikke kunne virke slik utad. (AP Photo/Bas Czerwinski)
FASADE: Thor Hushovd og Mark Cavendish var alt annet enn gode venner i 2009. Selv om det kanskje ikke kunne virke slik utad. (AP Photo/Bas Czerwinski)