Herjer i Romania og på YouTube

Steffen Stegavik ble med Camilla Herrem til Romania, og er selv blitt en suksess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Steffen Stegavik ble med på flyttelasset da Camilla Herrem ble hentet til den rumenske toppklubben Baia Mare i sommer.

Og mens fruen forbereder seg til Champions League-start, så herjer den tidligere Elverum-strategen for klubbens herrelag.

Etter åtte kamper topper Baia Mare den rumenske herreligaen, foran storlaget Constanta.

– Laget ble nummer ni forrige sesong, men vi visste det ville bli bra denne sesongen. Det er kommet mange utlendinger. Jeg pleier å si at jeg var med på starten av Elverum-eventyret da jeg kom dit. Nå er jeg med på starten av et eventyr her. For dette er en stor håndballby og interessen er stor, forteller Stegavik til TV 2.

YouTube-hit
Stegavik har alltid vært en spiller med et stort repertoar, noe som allerede er satt stor pris på i Baia Mare. Forrige helg slo han til med en finte som endte opp som en YouTube-hit.

I en kamp mot Dinamo Bucuresti slapp han ballen mellom sine egne bein, før han fintet seg gjennom og scoret.

– Det er egentlig en enkel finte. Jeg har kjørt den i Norge i to år, men som oftest er det vingen som får sjansen. Men her sto vingen deres og passet på vår, og når da backen deres snubler som han gjør. Da så det veldig bra ut, forklarer Stegavik.

Han har fått mye oppmerksomhet som følge av stuntet.

– Det har vært heftig sørover i Europa. Vi har spillere med mange forskjellige nasjonaliteter, så jeg har fått høre litt fra dem hva som er blitt sagt i deres land, forteller han.

Se scoringen i videovinduet øverst på siden.

At Stegavik tør gjøre litt andre ting har gjort ham populær i den transilvanske byen.

– De er ikke så godt vant med slike ting i Romania. Du blir godt mottatt når du gjør noe litt mer spektakulært. Og jeg er heldig som har en trener som gir meg lov til å gjøre det. Så lenge det er noe du behersker, så er det ingen sure miner om du bommer. Og det er gøy å krydre håndballen litt, sier han.

Første utlending på plass
Før denne sesongen ble det innført en ny regel i Romania. Dersom klubbene skulle hente inn utlendinger, så er det et krav at de har landskamper.

Stegavik var den første utlendingen som kom til klubben i sommer, men etter hvert som det kom andre ikke-rumenere, så har han fått en litt annen rolle enn han så for seg.

– Da jeg skrev under så var det bare rumenere her. Da trodde jeg at jeg skulle få en veldig sentral rolle. Men så kom det inn en dansk trener og en del stjernespillere. Men jeg har likevel en ganske sentral rolle. Jeg har spilt bra og da får jeg spille mer, forklarer han.

Stegavik liker seg best i midten, men må kjempe om spilletiden med serberen Nikola Eklemovic.

– Jeg står 60 minutter i forsvar, men hvis Eklemovic skal inn så spiller jeg forsvar og han angrep. Men da får jeg kjøre ankomst, sier 30-åringen.

Stegavik begynner å bli en voksen håndballspiller, men overgangen til rumensk håndball har gitt ham en kick start på karrieren.

– Jeg føler jeg har fått en ny start. Jeg var ganske lei av norske haller. De samme dommerne og spillerne. Nå føler jeg meg nesten som jeg er 19-20 år igjen. Vi har et veldig godt opplegg med to treninger om dagen. Vi spiser også felles lunsj med laget. Og det er mye større press for de tre poengene her. Hvis du taper en kamp i Norge, så har du tapt den. Her er det presidenter og mye annet folk som vil ha sitt å si hvis du taper, forteller han.

Ikke hørt fra landslagssjefen
Stegavik mener nivået i Romania er noe høyere enn i Norge. Han tror Elverums mesterlag fra to år tilbake kunne hevdet seg blant topp fire.

Selv er han også blitt bedre av overgangen.

– Du må jo det hvis du skal henge med her. Du møter mye bedre målvakter enn du gjør hjemme. Både på trening og i kamp, forklarer han.

Han er nå lagkamerat med den ungarske landslagsmålvakten Peter Tatai, som gjør at Stegavik må jobbe for målene også på trening.

Men til tross for at han har tatt steget ut i profflivet, og gjør det bra, så har har han ikke hørt noe fra landslagssjef Christian Berge.

– Det har vært stille derfra, sier han.

– Berge vet hva jeg står for, så hvis han trenger meg i en eller annen rolle i laget, så gir han nok lyd fra seg.

Trives godt
Ekteparet Stegavik/Herrem har i utgangspunktet en toårskontrakt med Baia Mare, men kan forlate klubben etter ett år. Foreløpig er det uvisst om de blir værende.

– Målet vårt er å få en europacupplass neste sesong. Da frister det å være med videre. Men det kommer jo også an på hvordan det går med damelaget. De må vinne serien for å komme til Champions League. Gjør de ikke det, så tror jeg ikke det er så interessant for Camilla å være her og spille i den rumenske ligaen, sier Stegavik.

Etter ni kamper leder Baia Mare kvinneligaen med åtte seirer og ett tap.

– Vi trives i hvert fall veldig bra her, avslutter Stegavik.