UTEN BESKYTTELSE: Helsepersonell brukte ikke beskyttelsesutstyr de to første dagene ebola-syke Thomas Duncan var innlagt. Foto: AP
UTEN BESKYTTELSE: Helsepersonell brukte ikke beskyttelsesutstyr de to første dagene ebola-syke Thomas Duncan var innlagt. Foto: AP

Brukte ikke beskyttelsesutstyr da de behandlet ebola-syke Thomas

Sykehusloggen viser at flere titalls sykehus-ansatte i Dallas har utsatt seg for ebola-smitte.

Helsepersonell som behandlet den ebola-avdøde Thomas Eric Duncan på sykehuset i Dallas i Texas, brukte ikke beskyttelsesutstyr de to første døgnene han lå på isolat.

Duncan var på dette tidspunktet ikke bekreftet smittet med ebola, men han hadde alle symptomene og man ventet bare på en blodanalyse, skriver Dallas News.

Familien til Duncan har gitt nyhetsbyrået AP innsyn i sykehusloggen hans, og den viser at han allerede det første døgnet, 28. september, fikk akutt kraftig diare og utviklet voldsomme oppkast.

Likevel ble ikke helsepersonellet pålagt å ta på seg beskyttelsesutstyr før to dager etter, klokken 14 den 30. september, da blodprøvene bekreftet at Duncan faktisk var smittet med ebola.

Umiddelbar testing

Amerikanske helse-etterforskere frykter dette har utsatt flere titalls sykehus-ansatte for det dødelige viruset.

Det er nå iverksatt umiddelbar testing og oppfølging av samtlige som har deltatt i behandlingen av Duncan.

Han døde 8. oktober som det første offeret for ebola på amerikansk jord.

Dette er ett av flere feil som er avdekket i forbindelse med behandlingen av Duncan og har økt sannsynligheten for at annet helsepersonell kan ha blitt smittet.

Over 70 ansatte i faresonen

Texas Health Presbyterian sykehuset i Dallas har uttalt at over 70 ansatte har vært i kontakt eller pleiet Duncan før han døde, men sykehuset har ikke angitt hvor mange som behandlet ham de første to dagene.

Sykehuset har hittil ikke kommentert de nye opplysningene.

Ny sykepleier med ebola

Helsemyndighetene i Texas opplyste onsdag at nok en person har testet positivt for det dødelige ebola-viruset.

Amber Vinson (29) er sykepleier på sykehuset i Dallas og skal ha vært blant de vel 70 som har vært i kontakt med eller pleiet avdøde Thomas Duncan.

Hun skal ha meldt om feber på tirsdag og ble umiddelbart lagt i isolat, opplyser sykehusets talsperson Carrie Williams.

Vinson tok mandag rutefly fra Cleveland til Dallas etter at hun hadde vært i Cleveland og besøkt familien i forbindelse med planleggingen av sitt eget bryllup, melder ABC News.