ELSKER Å BADE: Det gikk mange år før Alvin Holm(43) våget å bade med stomi. Her fra ferie på Mallorca, juli 2013.  Foto: Privat
ELSKER Å BADE: Det gikk mange år før Alvin Holm(43) våget å bade med stomi. Her fra ferie på Mallorca, juli 2013.  Foto: Privat

– Jeg lever med et tabubelagt handikap

Firebarnspappaen Alvin Holm (43) har utlagt tarm.

Det var på tidlig 90-tallet at firebarnsfar og Moss-tilhenger, Alvin Holm (43), fikk påvist diagnosen tarmsykdommen «Morbus Chron».

– Det startet med at jeg raste ned 12-14 kilo på under en måned, masse oppkast og diare.

Jeg klarte ikke å holde på hverken mat eller drikke på den tiden, og det var en grusom periode, forteller Alvin Holm (43) til TV 2.

Operasjon

Alvin ble operert sommeren 2004 grunnet betennelse i tykktarm og tynntarm. Det var ikke lenger mulig å behandle sykdommen med tabletter. Den syke delen av tarmen skulle fjernes og så skulle de skjøte den sammen igjen.

– To ganger var jeg så dårlig at jeg var i livsfare, forteller Alvin, en gang i 2004 og en gang i 2008.

Det som i 2008 skulle vært en vanlig rutineoperasjon førte i stedet til en alvorlig tilstand for Holm, og tarmen ble lagt ut. Det ble utført en stomi.

Angst og redsel

I årene frem til 2012 slet Alvin med angst og redsel for å få lekkasje blant andre mennesker.

Moss Fotballklubb: Ildsjel Alvin Holm fant bare trygghet i fotballmiljøet i Moss. Foto: Privat
Moss Fotballklubb: Ildsjel Alvin Holm fant bare trygghet i fotballmiljøet i Moss. Foto: Privat

– Jeg fikk sosial angst der det var større folkemengder, jeg var rett og slett redd for at jeg skulle bli sett ned på av andre.

En plass han derimot følte trygghet, var i fotballmiljøet i Moss Fotballklubb, der han hadde vært ildsjel i klubben i over 18 år.

– Men ellers holdt jeg meg for meg selv hjemme, for der var jeg helt trygg.

Stomi – utlagt tarm

Mens Alvin Holm kaller det et skjult handikap, sier stomi-sykepleier Benedicte Larsen at det er mulig å leve et godt liv, også med stomi. 

– Alle har vi utfordringer i livene våre. I samfunnet er det mye fokus på kropp og kontroll. Som stomi-operert har du ingen viljestyrt lukkemuskel og kan derfor ikke lenger kontrolle når avfallstoffene tømmes. Fordelen er at når en har funnet «sitt» utstyr, og den skiftefrekvens som er rett for den enkelte, så har en kontroll. Posene er tette og lukter ikke. Rett utstyr til rett person er nøkkelen til en trygg hverdag for de aller fleste, sier hun.

Stomi-sykepleier: Benedicte Larsen. Foto: Privat
Stomi-sykepleier: Benedicte Larsen. Foto: Privat

Å våge

– Det handler om å våge å gå utenfor det som oppleves som trygt, slik Alvin gjør. Jeg sier ikke at det er lett, og de fleste av oss trives best med det vi vet vi kan. Men ikke glem hvor stolt du blir når du mestrer noe nytt. Det gjelder for oss alle, sier Larsen.

Norilco er en støtteforening for blant annet stomi-opererte. Foreningen arbeider for at de opererte får et nettverk rundt seg.

Her kan du lese mer om stomi og om Norilco.

Fikk hjelp av kjæresten

Helt frem til 2012 slet Alvin Holm med angst for at noe skulle skje hvis han oppholdt seg ute eller blant andre. Så fikk han kjæreste.

— Hun flotte jenta som jeg var sammen med de siste årene frem til i sommer, var en sterk støtte for meg. Det er hun som skal ha æren for at selvtilliten min har blitt så bra, skryter Alvin av sin tidligere kjæreste.

BERGEN: Her har den tidligere kjæresten til Alvin Holm overtalt ham til å bade for første gang på mange år. En fantastisk opplevelse for Alvin. Foto: Privat
BERGEN: Her har den tidligere kjæresten til Alvin Holm overtalt ham til å bade for første gang på mange år. En fantastisk opplevelse for Alvin. Foto: Privat

Hoppet i det

Kjæresten bestemte seg for å hjelpe Alvin og på en reise til Bergen slo hun til. Det var nemlig svømmebasseng på hotellet og sakte men sikkert overtalte hun ham til å bade.

—Da jeg endelig kom under vann var jeg fornøyd som et lite barn, forteller Alvin, — jeg smilte og lo om hverandre og det var en fantastisk opplevelse.

Åpenhet

Sommeren 2014 skjedde to ting, det ble slutt med kjæresten, men Alvin Holm bestemte seg for at han uansett skulle fortsette den positive endringen han opplevde.

— Jeg bestemte meg for å gå ut og fortelle hvordan det er å leve med stomi. Både i Moss Avis og i VG. 

Det gjorde at han nå føler seg så modig at han nå har bestemt seg for å fortelle på TV.

Nettprat

Du møter Alvin Holm og stomi-sykepleier Benedicte Larsen til nettprat. Nettpraten er avsluttet. Her kan du se svarene!