– Er du fra østkanten, ofrer du mer

Landslaget surfer på Oslo-bølgen.

Ikke siden 60/70-tallet har Oslo hatt flere gutter i en landslagstropp enn nå. Håvard Nielsen, Mats Møller Dæhli, Joshua King, Harmeet Singh, Ruben Gabrielsen og Omar Elabdellaoui er alle oppvokst i hovedstaden.

– Det har vært mange år uten Oslo-gutter. I alle fall svært få. Men anleggsutfordringene for noen år tilbake er nå snudd til mange kunstgressbaner og ballbinger. Det har gitt effekt, mener toppfotballsjef Nils Johan Semb

– Trener knallhardt

Han var selv sjef for Norge i en tid der spillere som Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær, Steffen Iversen, Erik Mykland var noen av profilene.

Oslo-gutter var kun unntak, og slik har det vært i mange år: Dan Eggen, Kjetil Wæhler, Moa og Daniel Braathen har vært av de få som har nådd opp fra hovedstaden.

– Men i dag ser vi stadig andre- og tredjegenerasjons nordmenn som når opp. De er veldig dedikerte og har kanskje mer sult. De trener knallhardt. Og de samme eksemplene ser vi jo i Sveits, Sverige og Tyskland også.

– Er norske barn for bortskjemte og ikke ofrer nok?

– Ja, det er i alle fall fokus på det spørsmålet. Det er bra at vi har det godt, men det blir kanskje slik i nettopp et land som Norge - der vi har det veldig godt, sier Semb

– Sultne
Joshua King støtter i alle fall NFF-toppen;

– I Oslo Øst er vi mer sultne. På Romsås var det hard mentalitet.

– Hvordan da?

– Det var ut å spille fotball helt til man ble ropt inn for å gjøre lekser. Noen ganger sneik jeg meg unna, andre ganger var jeg flink, forteller King.
Omar Ellabdellaoui sier det slik:

– Har man røtter fra et land der det ikke går an å leve så godt som i Norge, tror jeg man ofrer mer og er mer sultne.