Her misjonerer den etnisk norske islamisten (24) på Karl Johan

Mai 2013: Konverterte til islam.
September 2014: Reiser til Syria for å kjempe med IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere enn ti konvertitter fra Norge har reist til Syria for å krige for IS. Minst sju av dem er etnisk norske.

For bare to uker siden reiste en etnisk norsk 24 åring fra Halden for å kjempe med terrorgruppen Islamsk Stat i Syria. Mannen ringte moren sin, tok farvel og fortalte at det ville være deres siste samtale.

TALSMANN:  Yousef Bartho Assidiq holder tett kontakt med familien. FOTO: OLA HARAM / TV 2
TALSMANN:  Yousef Bartho Assidiq holder tett kontakt med familien. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Det var Halden Arbeiderblad som først omtalte saken i dag. TV 2 kan i dag fortelle at mannen så sent som i august delte ut flyveblader på Karl Johan i Oslo sammen med lederen av Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain.

– Kom hjem

Talsmannen for den etnisk norske familien, Yousef Bartho Assidiq, sier at mannens nærmeste nå bønnfaller sønnen om å komme hjem.

– De ønsker å få ham hjem igjen. De gleder seg til bursdagen hans som er i desember. De tenker hva de skal gjøre uten ham. De er redd for det verste selvfølgelig, at de skal få beskje dom at han aldri kommer hjem igjen. Familien ønsker å nå ut til ham og få kontakt med ham. De håper at han skal få med seg dette budskapet og ta en telefon, sier Yousef Bartho Assidiq til TV2.

Mannen konverterte til islam den 17. mai 2013. Ett år senere ble 24-åringen aktiv i den ekstreme gruppa Profetens Ummah.

Mange konvertitter

TV 2 vet at mer enn ti konvertitter fra Norge er eller har vært tilknyttet terrorgruppa Islamsk Stat i Syria. Minst sju av dem er etnisk norske. Noen har kommet tilbake, men de fleste befinner seg fortsatt i det krigsherjede landet.
Yosef Assedeq var selv en radikal islamist før han brøt med miljøet i 2010.

– Du er selv konvertitt og har vært i det ekstreme miljøet. Hva skjer?

– Når man konverterer så er man på en måte helt blank. Det er så mange ting man skal få inn og man vil gjerne være en god muslim. Det handler om hvilke miljøer man havner i, sier Yousef Assidiq.

24-åringen har slitt med rusproblemer og er domfelt flere ganger. TV2 har lest dommene, den siste fra 2013. To uker før mannen stakk til Syria besøkte han familien i Halden.
- Da hadde han stusset skjegget, han gikk i vanlige vestlige klær. Han spilte Playstation med lillebroren sin og virket helt normal, sier Assidiq.

Ifølge talspersonen for familien er det Profetens Ummah som radikaliserte den unge mannen.

– Profetens ummah får stort sett holde på så fritt de vil. De står og deler ut pamfletter. Dette er jo folk som holder på i det åpne rom. Jeg mener at vi må bli flinkere til å konfrontere dem og ta de virkelig på alvor fordi det er mange skjebner som får lide av dette her, sier Assidiq.

Profetens Ummah har ikke ønsket å kommentere denne saken til TV 2.

Forbudt

I Halden, hvor den fortvilte norske familien bor, er det sjokk i den lokale moskeen.

– Er han norsk, sier Mohammad Ibrahim Butt, leder i islamsk forening i Halden mens han studerer bildet av 24-åringen.

– Han har aldri vært i vår moske. Det er forbudt i vår islamske forening å reise ned til Syria i krig for andre personer. Jeg ville ikke gitt lov til å dra på noe slikt. Du skjønner at det er ikke noe som heter hellig krig heller. Vi vil ha fred mellom alle muslimer og alle personer. Jeg kan ikke slå andre personer, det er ikke lov i islam, jeg kan ikke krige for andre muslimer og jeg kan ikke drepe. Hvis jeg gjør det vil man ved dommedag gå til helvete, sier Butt.

– Hva vil du si til mannen som har dratt?

– Jeg tror han kommer tilbake og jeg støtter den familien, sier Mohammad Ibrahim Butt, leder i islamsk forening i Halden til TV2.