TESTET FEM GANGER: Suzann Pettersen lever av å spille golf, men dopingtestes nesten ikke. Her gjør hun seg klar til å slå på det fjerde hullet av Evian Masters i september. FOTO: AP Photo/Laurent Cipriani
TESTET FEM GANGER: Suzann Pettersen lever av å spille golf, men dopingtestes nesten ikke. Her gjør hun seg klar til å slå på det fjerde hullet av Evian Masters i september. FOTO: AP Photo/Laurent Cipriani

Golf blir OL-gren, men dopingtesting er nesten et fremmedord

– Antidopingarbeidet kunne vært strengere, innrømmer Suzann Pettersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang på 102 år skal golf være en del av det olympiske programmet når OL arrangeres i Rio i 2016.

Ikke siden lekene i St. Louis i 1904 har man slått ut fra en olympisk green, og siden den gang har det skjedd mye i idrettsverden.

Fremveksten og bruken av dopingmidler, og påfølgende antidopingarbeid, blant annet.

Golf kan vanskelig sies å være idretten som er kommet lengst.

Den mye omtalte WADA-rapporten fra 2013 viste at Det internasjonale golfforbundet bare gjennomførte seks dopingtester i fjor.

Etterlyser mer testing

Av alle antidopinginstanser ble det gjennomført 483 prøver av golfspillere. 

Det er ekstremt lite om man sammenligner med andre internasjonale idretter. De tre idrettene som testes mest er fotball (28002 prøver), friidrett (24942) og sykling (22252).

Det imponerer heller ikke en av sportens største stjerner.

– I forhold til andre idretter kunne nok dopingarbeidet vært gjort enda strengere, sier Suzann Pettersen til TV 2.

Hun anslår at hun selv blir testet fem ganger i sesongen, på tilfeldige tester gjennom hele året. Det er det samme antallet som Tiger Woods oppga i dette intervjuet med The Telegraph i 2013.

Eget testregime

En del av grunnen til Det internasjonale golfforbundets lave tall er at de kun tester under VM og lignende arrangement. PGA-touren, der de største stjernene spiller, har siden 2008 hatt sitt eget testregime.

Det er imidlertid omstridt - både på den ene og andre måten.

En av tourens stjerner, Brant Snedeker, tok i fjor til orde for å fjerne dopingtesting på PGA-touren.

– Jeg ville fjerne det uten å blunke. Det er en bortkastet tid, og bortkastede penger. Jeg vet ikke om steroider virkelig hjelper deg å slå en golfball, sa Snedeker til Golf Magazine.

Det mener imidlertid Antidoping Norge.

– I alle idretter der man trener kan man ha noe å hente på å dope seg. Hvorfor skulle man ellers trene på noe? Både med tanke på presisjon og styrke er det midler man kan bruke for å forbedre prestasjon, sier leder Anders Solheim til TV 2.

– Vi tar heller ikke noe stort antal prøver i golf. Men vi tar prøver i golf fra tid til annen.

DOPINGTESTING ER UNØDVENDIG: Det mener Golf-stjernen Brant Snedeker. Her fra The Barclays tidligere i år. FOTO: Darren Carroll/Getty Images/AFP
DOPINGTESTING ER UNØDVENDIG: Det mener Golf-stjernen Brant Snedeker. Her fra The Barclays tidligere i år. FOTO: Darren Carroll/Getty Images/AFP

– Ser ikke noen klar fordel

At PGA-touren har sine egne dopingbestemmelser, og ikke følger WADA-reglementet heller, gjør at mange spør seg hvordan det vil bli om to år i Rio. 

Der vil man måtte følge de samme antidoping-reglene som svømmere, friidrettsutøvere eller syklister.

En av de mer kjente dopingsakene innen golf er Vijay Singh som ble tatt etter å ha brukt en spray som inneholder et forbudt hormon. Singh har senere saksøkt PGA-touren for det han mener er forskjellsbehandling.

Han fikk imidlertid ikke støtte av sine kollegaer på touren, skriver Golf.com. 64 prosent mente han skulle være utestengt.

De færreste i sporten mener imidlertid at doping er et utbredt problem, eller at det er noe særlig effekt.

– Man håper jo at ingen ønsker å ty til ulovlige midler for å yte bedre, men man kan kun kontrollere det man selv gjør, sier Suzann Pettersen til TV 2.

– Man har jo sett at noen har blitt tatt for å ha inntatt ulovlige midler også i golf. Jeg ser ikke noen klar fordel av å dope seg fordi golf i stor grad er så basert på touch og feel samtidig som kraft.

KOMMUNIKASJONSANSVARLIG: Tom Gundersen i Golfforbundet. FOTO: Golfforbundet.
KOMMUNIKASJONSANSVARLIG: Tom Gundersen i Golfforbundet. FOTO: Golfforbundet.

– Fordel å slå langt

Kommunikasjonsansvarlig, Tom Gundersen, i Golfforbundet er enig med deres største stjerne.

– Enhver bevegelse vil bli bedre med en optimalisert muskelmasse og o2-opptak, men du vil ha mye mer å hente i for eksempel langrenn og styrkeløft enn i golf. Det er en veldig begrenset og spesifikk bevegelse. Styrke er en liten del av det, sier Gundersen til TV 2.

– Men vil det ikke være en fordel å være sterkere og å slå lengre?

– Man har veldig mange forskjellige spillere, noen slår veldig langt, mens andre slår kortere. Det er en fordel å slå langt, men ikke nødvendigvis det viktigste.

Antidoping Norge innrømmer altså at man ikke har golf øverst på prioriteringslisten. Ifølge WADA-rapporten gjennomførte de norske dopingjegerne 12 dopingprøver innen golf i 2013.

Golfforbundet ønsker dogingkontrollørene velkommen dersom de vil teste flere golfspillere.

– Vi har nedfelt at våre utøvere skal følge Antidoping Norges reglement, og vi vil alltid hilse et proaktivt antidopingarbeid velkommen. Dersom vi arrangerer internasjonale turneringer i Norge gir vi beskjed om at det er våre antidopingregler som gjelder, ikke PGAs.

Og for de som tenker seg å slå baller i hullet under Rio-lekene så kan det kanskje være like greit å adoptere den tilnærmingen umiddelbart.