Så mange millioner får Nobel-ekteparet

I tillegg til den enorme anseelsen for hjerneforskningen, får ekteparet Moser i Trondheim nå millioner inn på konto.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekteparet May-Britt (51) og Edvard Moser (52) ble mandag denne uken tildelt Nobelprisen i medisin.

Ekteparet har allerede vunnet en rekke anerkjente priser for sin forskning, men ingen som er i nærheten av Nobelprisen, verken når det gjelder penger eller anseelse. Det er den gjeveste av alle priser.

Nobelprisene er på 8 millioner svenske kroner, som tilsvarer 7,2 millioner norske. Nobelinstituttet har bestemt at halvparten av pengene går til amerikanskbritiske John O`Keefe, som de deler prisen med, og den andre halvparten til ekteparet Moser ved NTNU.

Nobel-prisen kom overraskende på May-Britt Moser. Da telefonen fra Nobelinstiuttet kom mandag, vurderte hun å ikke ta telefonen ettersom hun ikke kjente nummeret.

95% av dem som vinner Nobelprisen i medisin er menn, og de fleste har for lengst fått grått hår. May-Britt Moser er så langt unna den beskrivelsen det går an å komme. Bli bedre kjent med henne og ektemannen i Lørdagsmagasinet lørdag klokken 18.55, eller se videoen øverst i artikkelen. 

Ektemannen var på vei til München da tildelingen ble kjent. Han skjønte ingenting da han på vei ut av flyet ble møtt av en representant med blomster. Da han sjekket mobilen sin, var det 150 eposter, 75 tekstmeldinger og et utall tapte anrop.

– Hva skal dere bruke pengene på? 

– Jeg kan ikke gi deg noe svar, har rett og slett ikke fått tenkt på det. Jeg var som sagt ikke forberedt på at dette skulle skje nå, sier Edvard Moser til TV 2 fredag.  

Trioen får prisen for å ha oppdaget et posisjoneringssystem, en slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg, heter det i begrunnelsen fra den svenske nobelkomiteen.