Budsjettvinner Jonas vil ikke ha skatteletten Siv har tilbudt ham

Jonas Gahr Støre kan få over 100.000 kroner i skattelette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han får over 100.000 kroner i skattelette i neste år. Men det vil han helst ikke ha.

– Jeg mener det er helt gal bruk av fellesskapets ressurser at jeg skal motta et sånt kutt, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

– Kommer vanlige mennesker til gode

For med en formue på 50 millioner kroner, er AP-lederen en av budsjettvinnerne.

Grunnen er at regjeringen i statsbudsjettet for 2015 legger opp til et kutt i formuesskatten fra 1 til 0,75 prosent sats. Det vil bidra til økonomisk vekst, sier finansministeren.

– En reduksjon i formueskatten skaper nye arbeidsplasser og styrker bedriftene. I tillegg er det jo også slik at dette kommer helt vanlige mennesker til gode, sier finansminister Siv Jensen.

Ingen betydning for folk flest

Men det er feil, ifølge NHH-professor Terje Hansen.

– De som tjener mest på dette er de som har de veldig høye likningsformuene, som for eksempel Kjell Inge Røkke. Han vil få en skattelettelse på et sted mellom 20 og 25 millioner.

Han avviser at reduksjonen som nå er foreslått vil ha noen betydning for folk flest. 

– Trygger arbeidsplasser

Kan du kalle det et godt budsjett for folk flest når Jonas Gahr Støre, som har 50 millioner i formue, er den store budsjettvinneren?

Det er et godt budsjett for folk flest fordi vi trygger arbeidsplasser over hele landet. Det er ikke en bedriftsleder noe sted som jeg har møtt, som ikke har pekt på formueskatten som en utfordring for dem. Vi tar dem på alvor, og derfor reduserer vi formueskatten, svarer finansministeren.

Men Jonas Gahr Støre er ikke imponert.

– Regjeringen har valgt å ta de aller største grepene lengst oppe, slik at én prosent av de som betaler skatt i Norge skal sitte igjen med 30-40 prosent av skattekuttene. Det er urimelig og urettferdig, sier Støre.