HACKET: Tilleggsprogrammet, Snapsave, er hacket og om lag 200 000 bilder er nå på avveie.
HACKET: Tilleggsprogrammet, Snapsave, er hacket og om lag 200 000 bilder er nå på avveie.

Over 200.000 Snapchat-bilder kan være på avveie

Datatilsynet sier det kan være vanskelig å oppdage at man er rammet av hackingen.

Det er tilleggsprogrammet, Snapsave, som gjør det mulig å lagre bilder på den svært populære bildedelingstjenesten, Snapschat, som er rammet. Det skriver db.no.

En kilde sier til Dagbladet at det skal dreie seg om rundt 200 000 bilder som nå er på avveie, og at tusenvis av disse kan karakteriseres som intime bilder.

Skylder på hverandre

Mannen bak Snapsave, Georgie Casey, benekter imidlertid på det sterkeste at lekkasjen har noe med Snapsave-appen å gjøre, skriver Business Insider.

Dersom det er tilfelle kan det være Snapchat snarere enn Snapsave som er blitt hacket. 

Snapchat på sin side avfeier at deres servere er hacket. De skylder på tredjeparts-applikasjoner.

– Vi fraråder alle å bruke tredjeparts-applikasjoner for å sende eller motta snapper. Vi overvåker kontinuerlig App Store og Google Play for ulovlige tredjeparts-applikasjoner. Vi har fått mange slike apper fjernet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Vanskelig å oppdage

Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, sier at det er vanskelig å oppdage at man er rammet av Snapsave-hackingen.

– Oppdager man at man er rammet av dette, bør man besøke slettmeg.no hvor man vil få veiledning til hvordan man kan få fjernet disse bildene, sier Skåra til TV 2.

Han understreker at man aldri er hundre prosent trygg når man bruker nettbaserte tjenester.

– Man er ikke trygg når man bruker noen internettbaserte tjenester. Lagrer man bilder på en mobiltelefon har man jo allerede etablert en utrygghet, men det er jo noe som de aller fleste av oss velger å leve med.

Tenk deg om før du lagrer

Skåra forteller at mange av gratisapplikasjonene har relativt dårlig sikkerhet. Han anbefaler alle å tenke seg om to ganger før de lagrer Snapschat-bilder de mottar fra venner i Snapsave.

– Rådet er å ikke lagre bilder av venner som kan være av en slik karakter at det er skadelig for dem om bildet kommer ut, sier Skåra.