STOR OMTALE: Hvem skulle trodd at norske pengesedler ble en sak for New York Daily News? Foto: Faksimile
STOR OMTALE: Hvem skulle trodd at norske pengesedler ble en sak for New York Daily News? Foto: Faksimile

De nye norske pengesedlene hylles og går verden rundt

Norges nye pengesedler kalles kunstverk, men får også kritikk for utilsiktet kobling til nasjonalisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kunngjorde Norges Bank hvilke motiver som skal pryde de nye pengesedlene som skal erstatte dagens sedler fra 2017.

Sedlene har vakt stor oppmerksomhet. TV2.nos artikkel er hittil kommentert mer enn 1100 ganger på TV 2s Facebookside. Også utenlandske medier vier spalteplass til Norges nye sedler. 

– Kall det mer bevis på den endeløse kommersialiseringen av design, kall det enda en grunn til å være takknemlig for at Norge aldri ble med i euro-samarbeidet; kall det kroner som er blitt kreative. Uansett er Norges nye pengesedler, som ble avdekket denne uken, bokstavelig talt kunstverk, skriver redaktør Sophie Gilbert i det velrennomerte magasinet The Atlantic. Gilbert var tidligere kunstredaktør i The Washingtonian.

«Artsy»

Også New York Daily News spanderer omtale av pengesedlene og kaller dem «artsy», mens Business Insider kaller sedlene «sprø moderne kunst». Tidsskriftet Quartz vektlegger motivene som ikke nådde opp i konkurransen.

«Synes du Norges nye pengesedler er kule? Du skulle sett de som ble forkastet», er tittelen på saken.

FORSIDEN: Designet av The Metric System. Foto: Norges Bank
FORSIDEN: Designet av The Metric System. Foto: Norges Bank

– Norges sentralbank har bestemt seg for designet på de nye pengesedlene etter en konkurranse basert på temaet «Havet». Og – ikke overraskende, med tanke på Skandinavias renomme for nydelig design – er de nokså spesielle, skriver Quartz-redaktør Kabir Chibber.

BAKSIDEN: Designet av Snøhetta design. Foto: Norges Bank
BAKSIDEN: Designet av Snøhetta design. Foto: Norges Bank

Piksel-kunst

Særlig er det baksiden, med Snøhettas pikselerte motiver, som vekker oppsikt. Sedlenes forside vil prydes av mer tradisjonelle motiver signert designstudioet The Metric System og Terje Tønnessen. Norges Bank skriver i sin begrunnelse at sedlene på denne måten både vil få et tradisjonelt og et moderne uttrykk.

Enkelte av TV 2s lesere er reserverte og kaller pikselbildene både byggeklosser og Tetris uten briller, men Martin Gran i Snøhetta Design forteller om overveldende positiv respons etter at det ble klart at deres utkast er valgt ut.

– Det er både imponerende og rørende hvor mye oppmerksomhet som har kommet på et design vi er veldig glad i. Det er et utradisjonelt design for en pengeseddel, og litt av vår tanke var å representere det nye Norge og ikke bare være tilbakeskuende, sier Gran til TV 2.

VEKKER OPPSIKT: Aslak Gurholt Rønsens designforslag med barnetegninger. Foto: Norges Bank
VEKKER OPPSIKT: Aslak Gurholt Rønsens designforslag med barnetegninger. Foto: Norges Bank

Nøye gjennomtenkt

Mønstrene i Snøhettas design følger Beauforts skala for vindstyrke. På 50-lappen er vinden rolig, med slake bølger og mindre kuber. 1000-lappen preges av sterk vind, med krappe bølger lange kubeformer.

– Vi har også hatt i tankene at dette kanskje er en av de siste pengesedlene vi lager. Vi valgte å gå tilbake til en av de første formene for kunstuttrykk – mosaikk – og hvordan vi kunne bruke mosaikkens uttrykksform som en kommentar til den digitale verden, sier Martin Gran.

SNØHETTAS TUSENLAPP: Mønsteret illustrerer sterkere vind enn på sedlene av lavere valører. Foto: Norges Bank
SNØHETTAS TUSENLAPP: Mønsteret illustrerer sterkere vind enn på sedlene av lavere valører. Foto: Norges Bank

– Hoppet i stolen

Men sedlene høster også kritikk. Førsteamanuensis ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Jan Oskar Engene, sier han hoppet i stolen da han så tittelen på vinnerutkastet fra The Metric Design - «Det norske livsrommet».

– Begrepet livsrom (tysk: Lebensraum) alene burde være nok til å Norges Bank til å tenke seg om. Kombinert med hav og vikingskip blir det enda verre. Sist gang hav og vikingskip ble sett i sammenheng med betegnelsen «norsk livsrom» var av norske nasjonalsosialister i Nasjonal Samling, uttaler Engene til TV 2.

Partner og designer Are Kleivan i The Metric System er oppgitt over sammenligningen.

IKKE SÅ BEGEISTRET: Danske EkstraBladet.
IKKE SÅ BEGEISTRET: Danske EkstraBladet.

– Begrepet Livsrom brukes fortsatt ofte i forbindelse med blant annet havforskning når det snakkes om samspillet mellom artene. Det var vårt utgangspunkt for valg av motto, og nettopp det konseptet vårt i stor grad handler om. Koplingen mellom nazistenes bruk av begrepet Lebensraum og illustrasjonen av Gokstadskipet er naturligvis helt utilsiktet og tatt fullstendig ut av sammenheng, sier Kleivan i en kommentar.

– Navnet ble for øvrig kun brukt i forbindelse med konkurransen og skal ikke lenger brukes i arbeidet med de norske sedlene, understreker han.

Hele seddelserien kan ses på Norges Banks nettsider.