Olav (15) var døden nær av kreft – nå spiller han fotball

For to år siden kollapset Olav, og moren trodde han var død. Slik går det med ham i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olav Strand (15) fra Auli var 12 år gammel da han først fikk vite at han hadde leukemi. 

I programmet «Kampen for livet» har vi blitt bedre kjent med den reflekterte tenåringen, og hvordan sykdommen har preget hverdagen hans.

Han har delt nedturer, som da han var døden nær etter ni måneder på cellegift, og oppturer som å begynne på ungdomsskolen samtidig som klassekameratene.

Og ikke minst den største oppturen av dem alle – å få vite at han er frisk.

– Nå har jeg det kjempebra. Jeg er nesten på topp igjen. Jeg er i god form, og føler meg bra, forteller Olav Strand til TV 2.

– Olav har begynt på fotballtrening igjen. Det var vanvittig stort. Også har han fått gitartimer. Han er en helt vanlig gutt, legger moren Merethe til. 

Fortsatt utfordringer i hverdagen

Etter tre års kamp, kan familien Strand puste lettet ut. Men det er ingen tvil om at det har vært en tøff tid, og utfordringer er fortsatt en del av hverdagen.

– Vi er slitne, det tar tid å få tilbake rutiner og overskudd. Olav blir fortere sliten enn andre. I går løp han 3000 meter på skolen, i dag må han ta en hviledag for å hente seg inn igjen. I tillegg har vi en avtale om at skolen og mor er sekretær for ham, for hukommelse og konsentrasjon er ikke helt på plass, og kan ta lang tid før det er det. Men fra å være sengeliggende, i rullestol eller være isolert hjemme, er jo fremgangen stor, sier Merethe.

– Skummelt å ikke vite sikkert

Olav husker godt den gangen da han fikk beskjed om at han var blitt syk.

– Jeg ble overrasket, og synes det var ganske skummelt. Men det var mer skummelt å få vite at det kanskje var leukemi, enn da jeg fikk beskjed om at det faktisk var det, sier han.

Den sympatiske 15-åringen er ikke bare i full sving med fotball og gitar. Han er også med i ungdomsrådet ved Akershus Universitetssykehus (Ahus).

– De jobber for en bedre sykehushverdag og mer helhetlig behandling for ungdommer som er langvarig eller kronisk syke. I det siste har det vært større interesse for ungdomsmedisin, for å forstå at å være syk i ungdomstida er en spesielt stor belastning, forteller Merethe.

Viktig med oppfølging

Oppfølgingen i ettertid har vært viktig for Olav og familien. Blant annet gjennom et pilotprosjekt ved Ahus, som er et gruppetilbud for ungdommer med langvarig, alvorlig eller kronisk sykdom, og har Olav reflektert over styrken de faktisk har, og sette ord på det som har vært vanskelig.

– De har vært fantastiske til å gi hverandre mot og kunnskap, legger Merethe til.

Olav er frisk, og fremtiden ser lys ut. Han må fortsette å gå til rutinekontroll i fem år, for å sjekke at han er frisk.

– Han går til kontroller én gang i måneden. Han skal til årssjekk på Rikshospitalet om ett år, og kontroll av hjertet om fem år. Kontrollene vil bli færre og færre, og om fem år er han helt ferdig med all oppfølging. Prøvene er kjempefine så langt, bedyrer Merethe.

«Kampen for livet» ser du på TV 2 onsdag kl. 21.40.