Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var tirsdag rundt klokken 12 at den norske kvinnen ankom Oslo Lufthavn. Hun ble umiddelbart fraktet til Ullevål sykehus, og inn på infeksjonsmedisinsk avdeling.

Overlegene på Ullevål som behandler den Ebola-smittede kvinnen sitter onsdag ettermiddag i møte med internasjonale eksperter. Der skal de få råd om hvilken medisin de bør bruke og hva slags behandling som anbefales for pasientene etter internasjonale erfaringer.

Ingen ZMapp 

Det har vært usikkerhet rundt hvilke eksperimentelle medisiner legene ved Ullevål sykehus ønsker å bruke i behandling av kvinnen. 

Overlege ved Statens Legemiddelverk, Sigurd Hortemo sier til TV 2 at legene nå leter etter et alternativ til ZMapp. 

– Det er ikke mulig å skaffe ZMapp. Men det finnes andre eksperimentelle legemidler som også inneholder antistoffer.  Det jobbes nå med å finne en medisin som ligner ZMapp, sier Hortemo. 

Det er usikkert hvilke medisiner som er å få tak. 

Medisinen ZMab er ett alternativ. 

ZMapp er en blanding av tre antistoff, og denne typen medisin produseres på avansert vis i tobakksplanter. Det binder seg til ebola-viruset og kroppens eget forsvar aktiveres. Legemiddelfirmaet som produserer medisinen i USA har uttalt at det ikke finnes flere doser, og at det tar måneder å produsere nye. 

Norsk kvinne smittet av ebola:

  • En norsk kvinne som jobber for Leger uten grenser i Sierra Leone ble smittet av ebola. 
  • Kvinnen landet i Norge tirsdag klokka 12, og ble deretter innlagt infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus Ullevål.
  • Norske myndigheter sier faren for smitte i Norge er liten

Det ble tirsdag kjent at Ullevål også har bestilt inn medisinene TKM-Ebola og Avigan (Favipiravir). 

Må godkjenne

To erfarne overleger ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus har det fulle ansvaret for pasienten og hennes behandling. 

Overlege Espen Rostrup Nakstad uttalte tirsdag at pasienten er i en tidlig fase av sykdommen – sammenlignet med andre pasienter som er fraktet ut av Vest-Afrika. 

Avdelingsleder Dag Kvale sa at en eventuell bruk av eksperimentell medisin må godkjennes av pasienten. 

Ullevål sykehus ønsker ikke å kommentere kvinnens helsetilstand. Tirsdag deltar Kvale i en telefonkonferanse med andre sykehus, for å utveksle erfaringer rundt behandling av ebola. Kommunikasjonsavdelingen ved Ullevål sykehus sier mulige medisiner er noe av det som vil bli diskutert. 

Dette er de seks ikke-godkjente medisinene Den Europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) vil granske:

• Biocryst, (USA): BCX 4430
• Fab’entech, (Frankrike): Hyperimmune horse sera
• MAPP Biologicals, (USA): ZMAPP
• Sarepta, (USA): Sarepta AVI-7537
• Toyama Chemicals, Fujifilm Group, (Japan) og MediVector Inc,(USA): Favipiravir
• Tekmira, (Canada): TKM-Ebola

Hensikten er å få en oversikt over hva som finnes av eksperimentelle behandlingsformer og hvilke resultater de har gitt.