RULLET OPP: Scotland Yard har rullet oppp en sjokkerende sak den siste tiden. Foto: NTB scanpix
RULLET OPP: Scotland Yard har rullet oppp en sjokkerende sak den siste tiden. Foto: NTB scanpix

Barna fikk gnidd chili i øynene, ble holdt under vann og slått i hodet – fordi foreldrene trodde de var besatt av demoner

Sjokkerende eksorsisme-avsløringer ryster Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LONDON (TV 2): Dette er bare noen av de ekstreme tilfellene av eksorsisme mot barn som Scotland Yard har rullet opp det siste året.

I dag ble det kjent at London Metropolitan Police, «Scotland Yard», det siste året har etterforsket hele 27 tilfeller av såkalt demonutdrivelse utført på barn. Metodene beskrevet i etterforskningsdokumentene er ekstremt brutale:

  • Ett av barna skal ha blitt tvunget til å drikke en ukjent og potensielt giftig væske som skulle drive de onde åndene ut.

  • I et annet tilfelle ble et barn gjentatte ganger holdt med hodet under vann.

  • I et tredje eksorsismetilfelle, skal en pastor ha svinget eller snurret et barn rundt, mens det gjentatte ganger slo hodet mot veggen eller gjenstander.

  • Etterforskningen har også avdekket at foreldre har tatt barna sine ut av skolesystemet og brakt dem til sine hjemland for å få utført eksorsisme der.

  • Og ved minst ett tilfelle har foreldrene påført barnet sitt ekstreme smerter ved å gni chilipepper rett på øyet til ungen sin.

Paranoide forestillinger

– Jeg har selv følt på kroppen den skaden trosrelatert mishandling kan føre til. Globaliseringen har ført til at paranoide forestillinger om hekseri og onde ånder ikke lenger bare er et problem i utviklingsland, sier Kevani Kanda, som selv var offer for voldelig eksorsisme i barndommen. Hun har laget BBC-dokumentaren «Branded a Witch» (Oversatt: Stemplet som heks).

– Masseinnvandring har ført til at dette er et problem over hele verden. Det er heller ikke bare begrenset til områder med stor innvandrerbefolkning. Trosrelatert mishandling kan føre til voldsom skade, både fysisk og psykisk, seksuelle overgrep og i verste fall at barna dør, advarer hun.

London-politiet opplyser i dag at de har grunn til å tro slike grove tilfeller av mishandling bare blir anmeldt i svært, svært få tilfeller. Mørketallene er etter alle solemerker enorme, fordi familiene og trossamfunnene holder tett om praksisen.

Av de 27 tilfellene som er etterforsket bare det siste året, har ett av dem endt med tiltale for voldtekt. Siktelsene i sakene spenner for øvrig fra rituell mishandling, via grov legemsbeskadigelse til nettopp seksuelle overgrep.

– Grusomme forbrytelser

Politiet setter nå i gang en storstilt kampanje for å gjøre tjenestemenn både i egne rekker og blant andre som jobber med barn obs på hvordan de kan oppdage at et barn blir mishandlet fordi omsorgspersoner tror det er besatt av djevelen eller driver med hekseri.

– Mishandling som knytter seg til religiøse forestillinger er grusomme forbrytelser som folk i alle samfunnslag og i alle trosretninger fordømmer på det sterkeste, sier politiinspektør Terry Sharpe, som leder sedelighetsavsnittet ved Scotland Yard.

Tror på djevelen

Han forklarer at troen på at demoner kan innta barnekropper er sterk hos enkelte:

– Disse familiene eller omsorgspersonene tror helt oppriktig at barnet er helt og holdent overtatt av djevelen eller en ond ånd. Ofte nøres det oppunder fra en person i miljøet som har fremstilt seg selv som en ekspert på troen, forklarer Sharpe.

– Gjerningspersonene selv mener at barnet ikke vil ta skade av mishandlingen, fordi det ikke er barnet de retter overgrepene mot, men det som har inntatt barnets kropp. Barnet selv er ikke lenger i kroppen, fortsetter han.

Barnemishandling

Mye tyder på at problemet ikke bare knytter til seg fremmedkulturelle og minoriteter. Den engelske kirkens rådgivningskontor for beskyttelse av barn, CCPAS, er direkte involvert i holdningskampanjen som nå sparkes i gang.

– Uansett hva de som mishandler barn måtte finne på å tro: Barnemishandling er barnemishandling! Vår rolle er å beskytte barna, ikke å utfordre folks livssyn, sier direktør Simon Bass i CCPAS.