Nå heves grensen for kjøp av varer i utlandet

Etter 39 år endrer regjeringen momsgrensen på varer fra utlandet til 500 kroner.

Idag må norske forbrukere betale moms på alle varer fra utlandet som koster over 200 kroner.

Snart kan man handle for 500 kroner og samtidig slippe moms. Det kommer frem i regjeringens forslag til statsbudsjett som legges frem onsdag, etter det TV 2 erfarer.

Følg fremleggelsen av statsbudsjettet direkte på Nyhetskanalen og TV2.no direkte fra klokken 06.30 onsdag i vårt livesenter.

40 år gammel regel

Den gamle grensen har stått siden 1975.

– Det betyr at vanlige folk kan handle på nett uten at det koster skjorta moms og toll. Vi trengte et regjeringsskifte for å få gjort noe med denne saken, sier leder i Fremskrittspartiets ungdom, Atle Simonsen til TV 2.

– Men 200 kroner i 1975 tilsvarer nesten en tusenlapp i dag?

– Jeg skulle gjerne ønske at grensen heves til 1000 kroner, men hvis den heves til 500 er det en gladsak og et skritt i riktig retning, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

– Bra for forbrukerne

Bare i år kommer nordmenn til å handle varer fra utlandet på nett for cirka ti milliarder kroner. Det er en fjerdedel av den totale netthandelen med varer.

– I dag betaler man moms på alle varer over 200 kroner, pluss et gebyr som minst er på 135 kroner. Vi tror forbrukerne isolert sett har veldig godt av at tollgrensen heves. Forbrukerne får flere varer til lavere pris, sier fagdirektør for finansseksjonen i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen.

– Hva med situasjonen for det norske næringslivet?

– De vil få en annerledes konkurransesituasjon. Men det er bra for forbrukerne, sier Jensen.