Det har vært et fantastisk år for Tesla - her fra deres stand på bilmessen som foregår i Paris akkurat nå . Denne uken lover de flere nyheter. Brooms redaksjonssjef, Vegard Møller Johnsen, tror han vet hva vi kan forvente.
Det har vært et fantastisk år for Tesla - her fra deres stand på bilmessen som foregår i Paris akkurat nå . Denne uken lover de flere nyheter. Brooms redaksjonssjef, Vegard Møller Johnsen, tror han vet hva vi kan forvente.

Nå kommer det store Tesla-nyheter

Stor spenning knyttet til avsløring denne uken.

annonse

Tesla-gründer Elon Musk vet hvordan han skal drive PR for produktet sitt - kanskje mer enn noen andre i bilbransjen. Nylig avslørte han på Twitter at det snart er duket for en stor nyhet fra merket.

På bilutstillingen i Paris fikk Broom.no bekreftet at SUVen Model X er forsinket - uten at det foreløpig er noen bekreftet dato for levering. Det er naturligvis ikke dette herr Musk sikter til.

Denne gangen er nyheten knyttet til det som Musk omtaler som "the D and something else". Det har en stund vært spekulert i hva det kan bety - og Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen har en klar mening om hva vi kan vente oss.

Les Norges mest grundige Tesla Model S-test her

- Ikke en helt ny modell

Sammen med meldingen, er det et litt mystisk bilde av fronten på en bil. Det eneste som kan sees er silhuetten - og lysene. Men det er sannsynlig at vi snakker om Model S.

Møller Johnsen tror det er snakk om å slippe to av tre potensielle nyheter.

- Jeg er rimelig sikker på at D ikke er en helt ny modell, men snarere en versjon av Model S. D-en kan for eksempel stå for Dual Drive, og bety at vi endelig får den med firehjulstrekk. Jeg vet i alle fall at det er mange i Norge som håper på det - og det har vært sagt en stund at det vil komme.

Les også: Tesla Model S: Neida - den er ikke perfekt

Mer utstyr

En annen mulighet er at Tesla Model S skal få en del etterlengtet utstyr. Det er mange som blant annet savner bedre seter, adaptiv cruise control (som gasser og bremser av seg selv), head up-display og filskiftvarsling.

- Tesla har varslet at de vil gjøre noe med dette også. Så slik sett er det ingen overraskelse om det skjer nå. Skal Model S være en skikkelig premiumkonkurrent, forventes det at slikt utstyr er på plass. 

- Og hva er den siste muligheten du anser som sannsynlig?

- Det er jo den mest spennende: Nemlig at det er snakk om en helt ny modell. Vi venter jo i spenning på en mer kompakt og rimeligere Tesla. Også dette har blitt varslet en god stund - og begynner å nærme seg. Her vil de i tilfelle konkurrere med BMW 3-serie, Audi A4 og Mercedes C-klasse, fortsetter Møller Johnsen.

Les også: Stjele denne? Det er neppe smart

Autopilot?

Det er også ventet at Tesla vil komme med nyheter om ny teknologi for automatisk kjøring. Elon Tusk har flere ganger pratet om "autopilot" i Teslaene - altså teknologi som gjør at bilen kan kjøre seg selv.

Her jobber en rekke produsenter med mange løsninger, blant annet er Google langt framme og har testet dette i lengre tid. Teknologien finnes, men det er mange skjær i sjøen - blant annet juridiske problemstillinger rundt kollisjoner og ulykker. Men for Tesla vil det naturligvis være verdifullt å ta en lederposisjon også innenfor dette området. 

Unik situasjon i Norge

Tesla Model S har i 2014 vært en av de aller mest solgte modellene på det norske bilmarkedet. Akkurat det er en unik situasjon, da denne bilen i omtrent alle andre markeder er en så dyr bil at det blir lavt salgsvolum.

Spørsmålet er naturligvis hva som skjer med avgiftene i Norge framover. Inntil videre er dagens løsning med momsfritak og en rekke andre fordeler fredet fram til vi har 50.000 elbiler på norske skilter. Men det er ikke lenge til.

Les også: Blir dette din nye super-SUV?

Statsbudsjettet

- Vi kommer til å få noen signaler om hva som skjer når nasjonalbudsjettet legges fram i morgen. Nok en gang vil det bli endringer på bilavgiftene. Men jeg tror nok ikke det blir drastiske endringer på avgiftsfritaket på elbiler over natten. Det er imidlertid varslet at en nå vil tenke mer langsiktig enn vi har sett de siste årene - og det tror jeg er positivt for bilkjøpere. Den vinglingen vi har sett, blant annet fram og tilbake rundt diesel, har vært frustrerende, sier Møller Johnsen.

Mer til hybrider

Brooms redaksjonssjef tror vi kan forvente en dreining av systemet.

- Til nå har elbilene fått "alt" - mens for eksempel hybrider har fått lite drahjelp fra politikerne. Jeg håper og tror at vi på sikt, kanskje med en forsiktig start allerede neste år, får et mer rettferdig system knyttet opp mot særlig ladbare hybrider. Slik at de får flere fordeler enn de gjør i dag, sier Brooms redaksjonssjef.

Nasjonalbudsjettet legges fram 8. oktober.

Mange nordmenn håper Tesla Model S snart kommer med 4x4. Kanskje er det nettopp den nyheten som slippes nå på torsdag.
Mange nordmenn håper Tesla Model S snart kommer med 4x4. Kanskje er det nettopp den nyheten som slippes nå på torsdag.

Les også: Gjett hvordan du skal få med deg skiene