Norske toppsoldater skal berolige krigsredde latviere

RIGA, LATVIA (TV 2): I skogene utenfor Riga leker norske soldater krig. Oppdraget i landet er derimot mer enn en lek.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste få månedene har jagerfly fra NATO måttet gå på vingene over 170 ganger for å avskjære russiske militærfly som har oppført seg truende i luftrommet rundt de baltiske landene.

Etter konflikten i Ukraina er innbyggerne i Latvia livredde for en russisk invasjon, og selv landets forsvarssjef innrømmer overfor TV 2 at han er nervøs.

I LATVIA: Kompanisjef i Telemark bataljon, David Seppola. (Foto: Ole Ebbesen, TV 2)
I LATVIA: Kompanisjef i Telemark bataljon, David Seppola. (Foto: Ole Ebbesen, TV 2)

I furuskogene utenfor Riga leker norske soldater krig.
Men de rundt 200 krigerne fra Telemark bataljon har et oppdrag som er ramme alvor.
Deres tilstedeværelse i Latvia skal sørge for at innbyggerne i det lille landet kan sove roligere om natten.

– Vi beroliger dem ved å vise at vi er villig til å støtte, sier kompanisjef David Seppola, til TV 2.

Utrolig for fremtiden

Avdeling skal være i Latvia i to måneder og er for alle tilfelles skyld utstyrt med alt de trenger for å føre krig, inkludert skarp ammunisjon.

I Latvia har de i likhet med Ukraina en stor russisktalende befolkning. Og frykten har vært at Russland også her skal fyre opp under væpnede opprøre. Alle vi snakker med på gata i Riga er redde for krig.

– Jeg tror det kan bli krig. Da vil alle her få fullstendig panikk, sier kunststudenten Agnete som innrømmer at hun tenker mye på ufreden i Øst-Europa for tiden.

– Jeg håper det ikke vil skje noe, men vi er redde, forteller Elizabete, som er ute på trilletur i parken.

Kald krig i luften

Også i luftrommet over de baltiske landene pågår en kald krig.
Siden februar har NATO-fly måttet gå på vingene mer enn 170 ganger for å avskjære russiske kampfly som har flydd kloss inn til Latvias grenser. Det er en tidobling i forhold til tidligere år sier en fortvilet forsvarssjef til TV 2.

– Vår befolkning føler seg truet av dette. Det er ubehagelig. Men som forsvarssjef er jeg ikke i stand til å forklare folk hvorfor russerne driver med dette. Jeg skjønner det rett og slett ikke selv. Og det gjør meg svært nervøs med tanke på hva som ligger foran oss, forteller generalløytnant Raimonds Graube til TV 2.

– Russlands atferd burde sette frykt i oss alle, og føre til en passende respons, sier en åpenhjertig forsvarssjef.

Takker norske mødre

De baltiske landene, og først og fremst Latvia føler de har helt spesielle kulturelle og historiske bånd til Norge, Sverige og Finland.
Det er noe av grunnen til at forsvarssjef Graube er så glad for å ha Telemark bataljon på plass i landet sitt. I tillegg, legger han til:
– De er simpelthen de aller beste soldater av sitt slag i verden.

Han håper dette kan bidra til å roe den aggressive naboen i øst. Nordmennene skal være i landet i to måneder, men den latviske forsvarssjefen skulle ønske de ble lenger.

– At deres soldater er her på latvisk jord gjør våre mødre glade. Sønnene deres gjør en fantastisk jobb. Og jeg vil gjerne takke deres mødre for at de har sendt dem hit til oss.