PILEGRIMSTUR: Mer enn to millioner muslimer besøkte denne Mekka i forbindelse med feiringen av Eid denne helga. FOTO: AP Photo/Khalid Mohammed
PILEGRIMSTUR: Mer enn to millioner muslimer besøkte denne Mekka i forbindelse med feiringen av Eid denne helga. FOTO: AP Photo/Khalid Mohammed

Eid-feiringen verden over preges av avsky og frykt for IS

Norske imamer bør ta notater i Mekka

Selv med opphetet debatt om terror og radikalisering her hjemme, har norske imamer vært fraværende, skriver Mah-Rukh Ali.

KOMMENTAR
Av MAH-RUKH ALI
Journalist og anker, TV 2 Nyhetene

NESTEN TO MILLIARDER muslimer i verden feirer denne helgen høytiden Eid, som markerer pilegrimreisen Hajj i Mekka. De går inn med en følelse av avsky fordi den største synlige terrortrusselen mot verden kommer fra krigere som kaller seg muslimer, som slakter mennesker.

Islamsk Stat publiserte fredag en ny video der de halshugger et nytt gissel, denne gang den 47 år gamle tobarnsfaren, taxisjåføren og bistandsarbeideren Alan Henning. Han reiste til Syria for å hjelpe folk, og ble kidnappet minutter etter at han ankom landet. Tidligere har IS publisert videoer der de halshugger de amerikanske journalistene James Foley, Steven Sotloff og den britiske bistandsarbeideren Haines. Den ferskeste videoen avsluttes med å vise frem neste offer, den 26 år gamle amerikaneren Peter Kassig.

IS er på offensiven, og har nylig krysset grensen til den kurdiske byen Kobani der det er frykt for gatekamper. De bestialske videoene fortsetter å ryste en hel verden. 

Nyhetsanker Mah-Rukh Ali retter i denne kommentaren et kritisk blikk på norske imamer.
Nyhetsanker Mah-Rukh Ali retter i denne kommentaren et kritisk blikk på norske imamer.

Sjokk fordi vi ikke kan tro at mennesker kan begå slike handlinger.

Sorg fordi vi gang på gang er vitne til nye henrettelser og nye drap av sivile og journalister.

Oppgitthet fordi stormaktene sliter med å sette terrororganisasjonen i sjakk, og IS forsetter å rekruttere.

I løpet av de siste ukene har Saudi Arabia og andre arabiske land også gått sammen med USA om luftangrep for å knuse militante i IS som har erklært kalifat i Irak.

TERRORTRUSSELEN og skremmende radikalisering var tema da Saudi Arabias store Mufti, Abdul Aziz al-Sheikh, holdt sin tradisjonelle preken på høydepunktet for Hajj i Mekka der nær to millioner muslimer er samlet.

Han gjentok at Islam fremmer budskap om fred, fordømte terror, og erklærte at de som utfører terror i Islams navn er religionens største trussel og fiende. Tidligere har den store muftien advart unge mot å la seg påvirke av de som forvrenger og utnytter islamske begrep som jhihad, slik IS nå gjør.

Flere norske imamer har vært på årets pilgrimreise i Mekka.

DE BØR LÆRE av muftien i Saudi Arabia og gjøre seg noen notater mens de er i den hellige byen. Selv med opphetet debatt om terror og radikalisering her hjemme, har norske imamer vært fraværende. Med unntak av talspersonen for Islamsk Råd, har vi sett lite til engasjement fra imamene i debatten om terrorisme.

Det er synd – og det er en ansvarsfraskrivelse.

Hver fredag samles muslimer til den tradisjonelle fredagsbønnen. Terrortrusselen fra islamske militante har meg bekjent sjelden eller aldri vært tema der. Norske imamer kan ikke leve i isolasjon fra det som foregår i verden og i det norske samfunnet. Moskeene er en viktig arena for å få frem hva Islam egentlig står for. Hvis imamene ikke klarer å bruke sin makt og innflytelse, vil unge som søker svar falle i terroristenes hender. Moskeene blir brukt som rekrutteringsbase for ekstremister, da kan ikke imamene skyve ansvaret over på politiet eller det øvrige samfunnet alene. De har en avgjørende rolle selv.

Når norske imamer går på prekestolen etter Eid-bønnen i dag, er sannsynligvis terrortrusselen ikke tema da heller.

DET ER EN TRIST START på eid-feiringen for muslimer i Norge som vil forstå sin religion i sin tid, men dessverre har de ledere her i landet som ikke klarer å adressere utfordringer og problemer vi står overfor i dag.