Komikeren skremt over de grove mishandlingssakene den siste tiden<br>

Shabana Rehman Gaarder fronter folkeaksjon for dyrepoliti

– Dyr behandles som ting og det ønsker vi å endre, sier Gaarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tusen mennesker møtte opp for å demonstrere for dyrs rettigheter utenfor Stortinget lørdag ettermiddag. Demonstrantene krever et eget dyrepoliti som bare konsentrerer seg om å etterforske vold mot dyr.

– Dyr behandles som ting

Demonstrasjonen arrangeres av dyrevernorganisasjonen NOAH og komiker Shabana Rehman Gaarder er en av appellantene under lørdagens aksjon.  Hun er opprørt over lidelsene som mange dyr må gå igjennom. 

– Dyr blir behandlet som eiendom. Å torturere og ta livet av et dyr blir sett på som hærverk. Det er større bot for å stjele en sykkel, enn å drepe en hund med en øks. Så alvorlig er det. Dyr blir sett på som ting, og det ønsker vi å endre. Det er mulig,  for det folkelige engasjementet er stort.

DEMONSTRASJON: Mange møtte opp utenfor Stortinget lørdag ettermiddag. Foto: TV 2.
DEMONSTRASJON: Mange møtte opp utenfor Stortinget lørdag ettermiddag. Foto: TV 2.

Rehman Gaarder har latt seg opprøre av de mange grove mishandlingssakene som har preget nyhetsbildet i sommer og i høst. Rekordmange tilfeller av dyredumping, dyredrap og dyremishandling blitt anmeldt og omtalt i mediene i løpet av 2014.

Rekordmange anmeldelser

ENGASJERT: Kåre Eidem og hunden Tingeling møtte opp for å påvirke politikerne til å tenke mer på dyrs rettigheter. Foto: TV 2.
ENGASJERT: Kåre Eidem og hunden Tingeling møtte opp for å påvirke politikerne til å tenke mer på dyrs rettigheter. Foto: TV 2.

Så sent som 21. september ble en hun funnet død i en verktøykasse i Oslo. Politiet mistenker at hunden ble mishandlet. 20. juli i år fant forbipasserende i Moss en hund som var bundet til et sementrør og dumpet i en elv.

Shabana Rehman Gaarder har selv to hunder som hun det siste året har utviklet en nær relasjon til.

– Jeg har opplevd at dyr er like medfølende som mennesker. De kjenner på lidelse, savn og smerte på samme måte som oss. Jeg har alltid engasjert meg for ikkevold og individers rettigheter, og jeg skjønte at å bry seg om dyr og vold mot dyr er en helt naturlig del av ikke-voldsbevegelsen, sier Rehman Gaarder til TV 2.  

Kritiseres for ensidig fokus

Årets aller mest omtalte dyresak er avlivingen av border collien Tønes i Rogaland. Tønes ble skutt av en bonde som mente hunden jaget sauene hans. Over 1000 mennesker møtte opp på en minnestund for hunden, og engasjementet spredte seg til hele landet. Dette fikk enkelte til å se rødt. En av kritikerne var forfatter og journalist Mimir Kristjánsson, som etterlyste mer engasjement for mennesker i kriserammede situasjoner, heller enn våre egne kjæledyr.

– Dette får meg til å spørre om det er blitt sånn at dyr vi har nært oss er mer verdt for oss enn mennesker vi ikke kjenner. Det er farlig, for det kan bidra til å degradere menneskeverdet, sa Kristjánsson til TV 2 i august, og understreket også at dyr ikke er like mye verdt som mennesker

Rehman Gaarder ser imidlertid ingen motsetning mellom å være engasjert i vold mot dyr og vold mot mennesker.

– Det er en absurd sammenligning, begge deler er vold begått av mennesker mot et individ, og dette skal reageres på uansett om det er dyr eller mennesker som er ofre. Dyrene føler smerte på samme måte som oss, og jeg ser ikke på dette engasjementet som overdrevet.

Politisk kamp om dyrepoliti

Spørsmålet om et eget dyrepoliti skaper også debatt blant politikerne. Fremskrittspartiet har gått langt i å ville innføre en slik ordning, men møter motstand fra blant annet Arbeiderpartiet og Høyre. Motstanderne mot et eget dyrepoliti mener at dette vil stjele ressurser fra både mattilsynet og politiet. 

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund fra Høyre er en varm forkjemper for dyrs rettigheter, men han støtter likevel ikke forslaget om et eget dyrepoliti. 

– Det vil stjele ressurser fra Mattilsynet og politiet som i dag har dette ansvaret, sier han til TV 2. 

Heggelund er vegetarianer og holdt appell under dagens demonstrasjon. 

– Jeg vet at jeg kunne selv aldri slaktet et dyr, og derfor kan jeg heller ikke spise ett. Kampen for dyrs rettigheter bygger på personlige følelser, sier han. 

KLARE KRAV: Demonstrantene krever dyrepoliti, men de politiske partiene er splittet om saken. FOTO: Truls Heilo/Tommy Storhaug
KLARE KRAV: Demonstrantene krever dyrepoliti, men de politiske partiene er splittet om saken. FOTO: Truls Heilo/Tommy Storhaug