Mirakelbabyens mamma: – Det umulige har blitt virkelighet

Den svenske kvinnen (36) er den første i verden som har fått barn med transplantert livmor. 

Den svenske 36-åringen som i september ble den første kvinnen i verden til å føde et barn med transplantert livmor, har for første gang uttalt seg om fødselen.

– Så fort jeg kjente denne perfekte baby-gutten på brystet mitt, kom gledestårene og en enorm lettelse, sier hun til nyhetsbyrået AP.

– Det umulig har blitt virkelig

Kvinnen, som var født uten livmor og som for nærmere to år siden fikk transplantert en livmor, har deltatt i et forskningsprosjekt og ble gravid ved hjelp av prøverørsbefruktning.

– Jeg har båret på en stor sorg ettersom jeg trodde at jeg aldri skulle få bli mamma. Nå har det umulige blitt til virkelighet, forteller den nybakte moren om gutten som har fått navnet Vincent.

– Så fort jeg kjente denne perfekte baby-gutten på brystet mitt, kom gledestårene og en enorm lettelse, sier hun.

Universitetet i Gøteborg har i 15 år jobbet med et forskningsprosjekt med mål om at kvinner som er født uten livmor eller som har operert den bort, skal få kunne føde egne barn.

– Fødselen er et vitenskapelig bevis for at livmorstransplantasjon som kombineres med prøverørsbefruktning fungerer som behandling for livmorsinfertilitet, sier professor Mats Brännström ved Göteborgs universitet.

Stor lettelse

Helt siden kvinnen var 15 år har hun visst at hun var født uten livmor og at sjansene for å få egne barn var svært små.

– Jeg ble utrolig lei meg da legene fortalte meg at jeg ikke kunne bære fram et eget barn, forteller hun.

Noen år senere fikk hun derimot høre om forskningsprosjektet ved universitetssykehuset i Gøteborg. Hennes egen mor ville mer enn gjerne stille opp som donor for å hjelpe datteren, men det var ikke treff. Redningen ble en 61 år gammel kvinne som lot henne få livmoren sin.

– Hun er fantastisk person og hun kommer alltid til å være i våre liv. Hun har en veldig spesiell kobling til min sønn, forteller barnemoren om kvinnen som hun ikke har noe slektskap til.