Babysensasjonen Vincent: Svensk kvinne med ny livmor fikk barn

En svensk kvinne (36) er den første i verden som har fått barn med transplantert livmor.

En svensk kvinne (36) har gjort det få trodde var mulig. Kvinnen, som var født uten livmor og som for nærmere to år siden fikk transplantert en livmor fra en fremmed donor, har nå fått barn.

Gutten ble født ved keisersnitt i begynnelsen av september, opplyser Göteborgs universitet i en pressemelding.

Fikk livmoren til ukjent 61-åring

Den 36 år gamle kvinnen har deltatt i et forskningsprosjekt, og hun ble gravid ved hjelp av prøverørsbefruktning. Hun er ikke i slekt med den 61 år gamle kvinnen som donerte livmoren.

– Fødselen er et vitenskapelig bevis for at livmorstransplantasjon som kombineres med prøverørsbefruktning fungerer som behandling for livmorsinfertilitet, sier professor Mats Brännström.

Han legger til at det også er bevist at denne typen behandling kan fungere med en levende donor som har passert overgangsalderen.

Kvinnen som har født det historiske barnet, ble selv født uten livmor, men med intakte eggstokker, ifølge forskningstidsskriftet The Lancet

I samråd med Sahlgrenska universitetssykehus har babyens foreldre nå offentliggjort bilde av gutten. Han har ifølge nyhetsbyrået AP fått navnet Vincent.

HISTORISK: Her ved Sahlgrenska Universitetssjukehus ble den vellykkede fødselen gjennomført i starten av september. Foto: Marie Ullnert, Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg.
HISTORISK: Her ved Sahlgrenska Universitetssjukehus ble den vellykkede fødselen gjennomført i starten av september. Foto: Marie Ullnert, Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg.

 

– Har vært en tøff reise

35-åringen var en del av forskningsprosjektet ved universitetet i Göteborg som ble startet i 1999. Hun ble gravid ved prøverørsbefruktning circa ett år etter hun gjennomførte livmortransplantasjonen. 

Barnefaren har uttalt seg anonymt til nyhetsbyrået AP, hvor han forteller at alt står bra til med mor og barn.

– Det har vært en tøff reise gjennom årene, men nå har vi en helt fantastisk baby. Han er veldig, veldig søt og gråter ikke engang, sier han og legger til:

– Han er på ingen måte annerledes enn andre barn, men han kommer til å ha en god historie å fortelle.

Totalt ni kvinner har vært med på prosjektet, hvorav sju forsøker å bli gravide i 2014. De to siste har måttet operere ut livmoren igjen etter komplikasjoner.

TV 2/©NTB