Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Fondue

Et måltid som varer lenge, og som samler venner og familie rundt gryten på bordet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt informasjon:

Fondue er en sveitsisk, italiensk, og fransk rett hvor ost ble smeltet i en liten gryte over en varmekilde/brenner.
Brødterninger ble stukket på lange gafler og dyppet i den varme smeltede osten, servert med grønnsaker og pickles.

Fondue Bourguignonne er en variant med mørt kjøtt i treninger som stikkes på gafler med lange skaft, fonduegafler, og stekes/kokes i varm olje.

Fondue kan også lages til dessert, hvor for eksempel sjokolade smeltes i gryten og biter av frukt dyppes i den varme sjokoladen.

Fondue ble servert tidlig på 30 tallet, men her i Norge ble den godt kjent på 60- og 70-tallet og har igjen blitt populær.

Viktig - Les instruksen som følger med fonduesettet og ha ALLTID et lokk liggende lett tilgjengelig hvis olje i gryten tar fyr. Slukk ALDRI med vann, det vil bare få flammen til å frese opp.

 

Slik gjør du:

Fondue Bourguignonne

Beregn 180-200 g mørt kjøtt pr person, indrefilet av svin, lam, storfe, vilt eller kylling.
Del kjøttet i terninger ca 3x3 cm. Dette kan gjøres i god tid før servering. Kjøttet bør ha romtemperatur når det skal stikkes i gryten med den varme oljen.
Gjør også ferdig resten av tilbehøret, grønnsaker i biter, sopp, brødterninger. Alt må være helt tørt før det stikkes i gryten.

Tilbehør som ikke skal varmes i gryten kan være, div. chutney, pickles, oliven, sherrytomater, bearnaise saus, rødvinssaus, kryddersmør eller ulike typer remulade.
Hell nøytral olje i gryten (ikke mer enn ¾ full). Varm olje på platen på komfyren, før den settes på stativet med varmekilden under. Regulér brenneren slik at oljen har passe høy temperatur og ikke stikk for mange gafler i oljen av gangen, da temperaturen på oljen vil falle og kjøttet blir kokt istedet for stekt.
Før steking av kjøtt, stikk en brødterning på en fondue gaffel, blir brødterningen brun/stekt i løpet av 1 min er oljen varm nok.