DØDE: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark og Tiril Aletee Bølge omkom i ulykken ved Bjørkelangen i januar. (Foto: Privat/Scanpix)
DØDE: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark og Tiril Aletee Bølge omkom i ulykken ved Bjørkelangen i januar. (Foto: Privat/Scanpix)

Mann tiltalt for uaktsomt drap på Sara (13) og Tiril (11) i Bjørkelangen 

Mannen som kjørte på de to jentene som var ute på hestetur i Bjørkelangen i januar, er tiltalt for uaktsomt drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann i 40-årene er tiltalt for uaktsomt drap etter han kjørte på to jenter på Bjørkelangen i januar i år, melder NRK.

De to jentene Sara Christiane Holmedahl Sandsmark og Tiril Alette Bølge døde i ulykken.

– Tar det tungt

Mannen var opprinnelig siktet for brudd på veitrafikkloven, men med bakgrunn i rekonstruksjon og undersøkelser på ulykkesstedet, ble siktelsen endret til uaktsomt drap i sommer.

– Han tar det tungt, men han er forberedt på de ulike utfallene. Det er ingen tvil om dette er tungt, sier mannens forsvarer, Gunhild Lærum til TV 2.

Den nå tiltalte mannen har forklart at han ikke husker hendelsesforløpet og på bakgrunn av dette erkjenner han ikke straffskyld.

– Skyldspørsmålet er veldig vanskelig, og han erkjenner ikke straffskyld. Det er ikke fordi han ikke vil stå for det han har gjort, men fordi han ikke husker noe. Han er lei seg for at han ikke husker, men dette er vanlig nå man går igjennom et slikt traume. Flere medier skriver at familien er lei seg for at min klient ikke erkjenner skyld, og for meg er det viktig å få fram at han har et ønske om å bidra til å opplyse de pårørende om hendelsen. Han forsøker å huske så godt han kan, men foreløpig husker han bare et stort smell, sier Lærum.

– Belastning og tragedie

Bistandsadvokat for begge de etterlatte familiene, Christian Lundin, har informert de pårørende om tiltalen.

– Det tar til etterretning at det er tatt ut tiltale for uaktsomt drap. Det er en stor belastning og tragedie for alle parter, og de ser frem til at saken skal opp i retten. De ønsker en avklaring, sier Lundin til TV 2.

Ifølge Lundin opplever familiene det som en stor tilleggsbelastning at sjåføren hevder at han ikke husker noe fra ulykken. De vil derimot ikke spekulere i om familiene mener mannen snakker usant.

– Det er en tilleggbelastning for de etterlatte og det vil bli fremmet et oppreisningskrav i tingretten, sier han.

Bearbeidet sorg

Sara Christianes far, Jostein Sandsmark, ga i september ut boken «Pass på liten og stor».  I boken forteller han åpenhjertig om hvordan det er å miste et barn. 

– Det var helt hinsides av alt jeg hadde fabulert, fantasert og hatt mulighet til å ha mareritt om. Det var verre enn en forelders verste mareritt, sa han til TV 2 etter utgivelsen.