SENDT HJEM: Da ebola-smittede Thomas Duncan oppsøkte legevakten i Dallas sendte legen han hjem med en antibiotika-kur.  (AP Photo/LM Otero)
SENDT HJEM: Da ebola-smittede Thomas Duncan oppsøkte legevakten i Dallas sendte legen han hjem med en antibiotika-kur.  (AP Photo/LM Otero)

Ebola-frykt i USA:

Ebola-smittede Thomas Duncan ble sendt hjem første gang han oppsøkte legevakten i Dallas

Dager før ebola-smittede Thomas Duncan dro til USA gjorde han alt for å redde en kvinnes liv fra ebola i Liberia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som tok med ebola-smitten fra Liberia til USA er identifisert som Thomas Eric Duncan. Det opplyser myndighetene i Liberia. 

Ble avvist på sykehuset

Mannen, som er i midten av 30-årene kommer fra Liberia, hvor han tidligere har jobbet som sjåfør. Duncan får nå intensiv behandling for det dødelige viruset på Texas Health Prestbyterian Hospital i Dallas, USA. 

Nyhetsbyrået AP melder at Duncan oppsøkte legevakten i Dallas så tidlig som i forrige uke.

Til tross for at mannen fortalte at han følte seg dårlig og sa han hadde vært i de hardest rammede områdene i Liberia, ble han sendt hjem. Det er sykehuset selv som opplyser om dette. 

Det var først et par dager senere at Duncan igjen oppsøkte legevakten. Da var helsetilstandens hans forverret, og legene la ham på isolat.

Sykehuset sier de ikke fikk tydelig nok beskjed om at mannen nylig kom fra reise i Liberia. 

– Dessverre ble ikke den beskjeden kommunisert godt nok, sier overlege Mark Lester. 

Tilstanden alvorlig

Duncan ble sendt hjem med en infeksjon etter sitt første besøk på legevakten, med beskjed om å ta antibiotika for å bli frisk. 

Informasjonen om den smittede mannens hjemsendelse kommer samtidig som amerikanske helsemyndigheter oppfordrer alle som kan ha vært i kontakt med mannen eller som føler symptomer kontakte sykehuset. 

Søsteren til Thomas Duncan, Mai Wureh sier i et intervju med AP at broren er alvorlig syk, og at han holdes på isolat. Duncan har store magesmerter og høy feber, men har foreløpig ikke fått de mest alvorlige symptomene som oppkast og diaré. 

Duncan skal ha snakket med familien sin over telefon de siste dagene. 

– Vi snakket med Duncan i dag, og vi ba sammen med moren og søsteren her, forteller svogeren til Thomas, Joe Weeks til ABC News

Familien sier de ikke forstår hvorfor Duncan ikke kan få den eksperimentelle medisinen ZMapp. Legemiddelfirmaet som produserer medisinen sier de er helt tomme. 

BROREN: Wilfred Smallwood er broren til ebola-smittede Thomas Duncan. Han møtte pressen i Phoenix, USA. (AP Photo/Matt York)
BROREN: Wilfred Smallwood er broren til ebola-smittede Thomas Duncan. Han møtte pressen i Phoenix, USA. (AP Photo/Matt York)

Kjørte syk kvinne til sykehus

Thomas Duncan var ifølge NY times i direkte kontakt med en kvinne som var smittet av ebola, så sent som 15. september. Den gravide kvinnen var nabo med Duncans foreldre i Monrovia, og han hjalp henne til sykehuset da tilstanden forverret seg dramatisk. 

I taxien på vei til sykehuset satt Duncan foran i passasjersetet, mens den syke kvinnen og hennes foreldre satt bak. Sykehuset nektet å hjelpe den syke kvinnen, og samme kveld døde hun av ebola i sitt eget hjem. 

Duncan var i nær kontakt med kvinnen både på sykehuset og like før hun døde. 

De siste årene har Duncan bodd og jobbet i Monrovia. Han skal ha fortalt naboer at sønnen hans bor i USA, og at han planla å besøke ham.