PÅ GRENSEN: Flyktningene strømmer på fra Syria over grensen til Tyrkia. Foto: AP
PÅ GRENSEN: Flyktningene strømmer på fra Syria over grensen til Tyrkia. Foto: AP

Tyrkia gir grønt lys til militæraksjon i Irak og Syria

Tyrkias nasjonalforsamling har gitt grønt lys til å gripe inn militært mot jihadister i Irak og Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen betyr at den tyrkiske regjeringen har fått godkjenning til straks å sende soldater til begge landene for å bekjempe opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

298 mot 98 stemmner

Mandatet fra de folkevalgte har en varighet på ett år, og ble godkjent med 298 stemmer for og 98 stemmer imot etter en debatt som varte i flere timer.

Nasjonalforsamlingens vedtak gir også grønt lys til at utenlandske soldater kan stasjoneres i Tyrkia, samt å bruke landets militærbaser til samme formål. Mandatet er bredt, men det forplikter på ingen måte Tyrkia til å sende styrker til Syria og Irak.

Under hardt press

Ankara har vært under hardt press for å trappe opp sin rolle i den USA-ledede militærkampanjen mot IS etter at opprørerne rykket innenfor det tyrkiske militærets synsvidde på grensen til Syria.

Opprørere fra Den islamske staten (IS) er i ferd med å innta byen Ayn al-Arab på grensa mellom Syria og Tyrkia. Kurdiske militssoldater har i over to uker forsøkt å forsvare byen, som på kurdisk heter Kobani.

Hvis Tyrkia sender soldater over grensen, blir det første gang i historien at landet kommer kurdere til unnsetning i en konflikt. (©NTB)