STORE FLAMMER: Kraftig brann i taket på eneboligen tilknyttet Prestøya fyr ved Brønnøysund onsdag. Foto: Viggo Klausmark
STORE FLAMMER: Kraftig brann i taket på eneboligen tilknyttet Prestøya fyr ved Brønnøysund onsdag. Foto: Viggo Klausmark

Full fyr ved fyrtårn

Eneboligen til verneverdige Prestøya fyr er fullstendig nedbrent etter kraftig brann onsdag.

Onsdag formiddag tok det fyr i taket på eneboligen tilknyttet Prestøya fyr ved Brønnøysund. Fem timer etter at brannen blusset opp, er huset helt nedbrent.

Arbeidsuhell

– Brannen oppstod i forbindelse med restaureringsarbeid på taket. Det ble brukt en vinkelsliper for å fikse takrenna og da har gnistene satt fyr på taket, forteller operasjonsleder Trond Martinussen, ved Haugaland politidistrikt til TV 2. 

Alle arbeiderne kom seg raskt ut av huset og i sikkerhet, mens flammene vokste. Redningsskøyta UNI Helgeland bistod brannvesen og politi på stedet, som meldte om kraftig brann. 

– Det er ingen som bor permanent i huset og arbeiderne som var der kom seg heldigvis ut. Det har ikke vært nødvendig å evakuere i området, ettersom dette er et ganske øde sted, sier operasjonsleder. 

Kulturminne

Det er ingen skader på selve fyrtårnet som er 120 år gammelt. Det ble bygget på Buholmen i 1895, men senere flyttet til Prestøya.

I 1972 ble fyrtårnet og eneboligen foreviget da Ivar Christiansen laget filmen «Barna på Prestøya». Det er hele norges bestemor, Anne Cath. Vestly, som har fortellerstemmen i filmen som ble laget for sjømannskirken.

Ifølge kulturavdelingen i Nordland fylkeskommune er huset ikke fredet, men verneverdig.

– Fyret er utvalgt som nasjonalt og regionalt viktig kulturminne på Sør-Helgeland. Forhåpentligvis kan fyret restaureres og bygges opp igjen, sier faglederen i kulturavdelingen til NRK