HERLIG, HERLIG, MEN...: Foodbeast.com har «kåret» den verste hurtigmaten som selges i USA. Foto: Scanpix/produsentene
HERLIG, HERLIG, MEN...: Foodbeast.com har «kåret» den verste hurtigmaten som selges i USA. Foto: Scanpix/produsentene

Tidligere fastfood-ansatte avslører: Denne maten må du holde deg langt unna

Derfor bør du droppe popcorn, pølser, slush og kyllingnuggets når du skal kose deg i USA. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars spurte en Reddit-bruker om hva slags mat ansatte i hurtigmatbransjen aldri ville anbefalt fra sin egen meny.

Basert på svarene som strømmet inn, har Foodbeast.com laget en oversikt over 14 retter de aldri ville anbefalt fra hurtigmatrestaurantene i USA.

– Ingen av svarene er blitt verifisert, men lagre denne tråden. Bare i tilfelle. Et lass med svar ble sendt inn, og vi plukket ut de mest spennende, understreker nettstedet.

GAMMELT OG TØRT: En tidligere Wendy's ansatt hevder at chilligryta deres blant annet består av kjøtt som har gått ut på dato. Foto: Wendy's
GAMMELT OG TØRT: En tidligere Wendy's ansatt hevder at chilligryta deres blant annet består av kjøtt som har gått ut på dato. Foto: Wendy's

12 centimeter med dritt

Reddit-brukeren Envirometh, som hevder at han jobber på McDonald's et sted i USA, skriver at han aldri ville rørt noe som kommer fra familierestaurantens kafékonsept McCafe.

«Jeg passer på at ingen som betyr noe for meg bestiller noe som kommer ut av McCafe-maskinene», skriver han.

Og:

«Ikke bare har de ansatte dårlig opplæring i vaskerutinene og vedlikehold av maskinen... Heller ikke de overordnede har peiling på hvordan de skal håndtere den horribelt skitne maskinen. Vi snakker om 12 cm.+ med skittent, flytende dritt som dekker delene på innsiden», skriver han. 

McDonald's Norge sier til TV 2 at familierestauranten har svært høyt fokus på renhold i deres restauranter.

HEMMELIG MENY?: Starbucks i USA har ifølge Reddit-brukere en meny de ikke prater så høyt om. Foto: Scanpix
HEMMELIG MENY?: Starbucks i USA har ifølge Reddit-brukere en meny de ikke prater så høyt om. Foto: Scanpix

– Vi har omfattende rutiner for rengjøring og tilberedning av mat som blir fulgt opp både interne og av eksterne kontrollører. Dette er også en viktig del av opplæringen som alle ansatte må gå igjennom, sier McDonald's' pressetalskvinne Margaret Brusletto.

Hun sier at McCafé ikke finnes i Norge, og at de norske restaurantene ikke bruker samme kaffemaskiner som i USA.

– Kaffemaskinene som står i våre restauranter blir rengjort hver dag av en definert medarbeider, sier hun.

Gamle nuggets?

Brukeren Ritch88 skriver at også han jobbet på McDonald's, og han advarer mot kyllingnuggets.

RUNDT OG RUNDT: En tidligere kinoansatt påstår at popcorn som ikke blir solgt, blir oppbevart i søppelposer over natta og varmet opp dagen etter. Foto: Scanpix
RUNDT OG RUNDT: En tidligere kinoansatt påstår at popcorn som ikke blir solgt, blir oppbevart i søppelposer over natta og varmet opp dagen etter. Foto: Scanpix

«Bestiller du kyllingnuggets, spør etter ferske. Hvis ikke har de bare ligget der i varme. De har en timer, men i ni av ti tilfeller bare resetter vi den i stedet for å lage nye. Dette kan fortsette helt til nuggetene er solgt», påstår han.

– I Norge ligger McNuggets i en UHC kabinett i maks 20 minutter. Etter det blir de ikke servert til kundene men lagt sammen med annet matavfall fra restauranten, sier pressetalskvinne Brusletto til TV 2.

Advarer mot pølser

En annen bruker advarer mot pølser som selges under baseballkamper i USA.

«Det korte svaret mitt er: Ikke bestill noe. Hvis du på død og liv må bestille noe, så hold deg unna pølsene. Ikke. Kjøp. Pølsene», advarer han.

Han forklarer at de kokte pølsene som ikke blir solgt under en kamp blir solgt under en annen. Og blir de ikke solgt da heller, bærer det tilbake til frysereren. 

«Jeg og en annen kollega prøvde å få en slutt på dette, men sjefene sa nei», skriver han.

Utgått kjøtt i gryta

En tidligere ansatt på hurtigmatkjeden Wendy's skriver at det bare er å holde seg langt unna chilligryta som selges der.

«Kjøttet som brukes i chillien kommer fra kjøtt som har gått ut på dato og tørket. Vi fryser det, og hakker det opp dagen etter. Blir ikke gryta solgt fort nok, hiver vi bare oppi varmt vann for å blande den ut», skriver brukeren. 

Brukeren WhoAteYourParents hevder at han tidligere jobbet på en kino, og han eller hun advarer amerikanske kinogjengerne mot kino-popcorn.

«Om kvelden hiver vi popcornet i søppelposer, og dagen etter varmer vi det opp igjen», skriver han.

«Og du, du kjenner til det klissete gulvet mellom radene? Hva tror du ville skjedd hvis du hadde det slik hjemme? Jepp, det er slik du får maur... Og kakkerlakker. Og alt nanet. Mesteparten av tiden er det mørkt der inne. Det blir som en buffet for krypdyr så fort filmen starter...».

Det har lenge gått rykter om at kafékjeden Starbucks har en hemmelig meny, og at det bare er et fåtall kunder i USA som kjenner til den.

Han eller hun skriver at baristaer gjerne slår seg løs når kunder kjekker seg og vil ha noe «hemmelig».

«Hvis du vil ha en Snickerdoodle, Nutella eller Captain Crunch frappuchino, så vit hva drikken er basert på. Så bestiller du det. Sier du bare navnet, er det opp til baristaen å finne på hva som skal være i drikken. Og den inneholder kanskje ikke det samme som forrige barista hadde i den», skriver brukeren. 

En bruker skriver at han jobber på bensinstasjon, og at han advarer mot det sterkeste mot å kjøpe slush på amerikanske bensinstasjoner.

«Mengden dritt i de maskinene kunne lagt barndommen din i ruiner», skriver han.

Over halvparten brøt reglene

Tidligere i år utførte Mattilsynet i Buskerud, Vestfold og Telemark over 340 tilsyn i hurtigmatbransjen.

Gatekjøkken, kebabutsalg, bensinstasjoner og pizzabakere ble kontrollert mellom mars og august. 

Over halvparten viste seg ikke å ha tilfredsstillende orden og renhold. Av 341 tilsyn, hadde 53 prosent regelverksbrudd. Åtte av disse fikk hastevedtak på stedet.

«Det er skuffende at det er avdekket mange regelverksbrudd. Mange av virksomhetene i denne delen av hurtigmatbransjen har mangelfulle rutiner for grunnleggende hygienisk drift. Det kan tyde på mangelfull kompetanse og forståelse for å sikre trygg mat», lød Mattilsynets dom.