DØMT: Linn Madelen Bråthen ble funnet død lørdag 3. august i 2013. Den tidligere politimannen Lars Trøen van Hoegee er dømt til tre års fengsel  (Foto: Privat/TV 2)
DØMT: Linn Madelen Bråthen ble funnet død lørdag 3. august i 2013. Den tidligere politimannen Lars Trøen van Hoegee er dømt til tre års fengsel  (Foto: Privat/TV 2)

Lars Trøen van Hoegee dømt til tre års fengsel

Lars Trøen van Hoegee er dømt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand. Han anker dommen, opplyser forsvareren.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere politimannen Lars Trøen van Hoegee er i Nedre Telemark tingrett dømt til tre års fengsel for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand natt til 3. august i fjor.

Det kommer frem i dommen fra Nedre Telemark tingrett.

Den tidligere politimannen får 41 dagers fratrekk for tiden han satt varetektsfengslet. Han må også betale 20.000 kroner i saksomkostninger.

I dommen legges det til grunn at Linn Madelen Bråthen selv klatret over rekkverket på brua og falt ned i vannet.

– Forventet dom

Familien bistandsadvokat, Niels-Christian Schelver Petersen har mandag morgen opplyst Linn Madelens familie om dommen.

– De er fornøyde med at han er domfelt i tråd med tiltalen. Det var forventet. De har ikke lest alle premissene for dommen, men de er lettet over at retten vektlegger hans handlinger rett etterpå da han utsatte samboeren og resten av familien for en stor belastning, sier Petersen til TV 2.

Bistandsadvokaten var forberedt på at van Hoegee ville anke dommen.

– Det blir en ny belastning for de etterlatte, men det er en rett han har. Vi vil nå ta stilling til om vi skal vurdere et sivilt krav i ankesaken, sier han.

Sjokkert og overrasket

Van Hoegee, som har erkjent å ha avgitt falsk forklaring til politiet, nektet straffskyld etter tiltalen i retten. 

– Reaksjonen hans var skuffelse, og jeg tror det er riktig å bruke uttrykket at han var sjokkert og veldig overrasket, med en umiddelbar beslutning om at saken skal ankes, sier hans forsvarer Arne Lie til TV 2. 

– Hvorfor ble han så overrasket?

– Fordi han har kommet med en forklaring som han beskriver som den rette, og retten har lagt til grunn et helt annet faktum. Da blir han både skuffet og sjokkert over at han blir dømt for en handling som han sier at han ikke har begått, sier forsvareren.

I retten ga den tidligere politimannen uttrykk for at medieomtalen han har fått, har vært svært belastende for ham og hans familie.

«Medieinteressen skyldes imidlertid langt på vei tiltaltes egne handlinger, særlig det forhold at tiltalte forklarte seg uriktig til politiet,til tross for at han var politimann. Dette kan således ikke tillegges nevneverdig vekt i formildende retning», står det i dommen.

Konfrontasjon

I tingretten hevdet statsadvokat Kjetil Omholt at seksuell kontakt mellom den tidligere politimannen og Linn Madelen var opptakten til det som skjedde på Breviksbrua da kvinnen døde.

Den tiltalte 42-åringen har i retten nektet for at han hadde et seksuelt forhold til Linn Madelen Bråthen, men i prosedyren viste Omholt til flere Skype-logger som viser samtaler med seksuelt innhold mellom van Hoegee og Bråthen, og mener samtalene beviser at de hadde et seksuelt forhold.

Flere venninner av Linn Madelen har forklart i retten at hun opplevde den seksuelle kontakten med van Hoegee som belastende og at hun ville ha en slutt på det. Statsadvokaten mener at Bråthen konfronterte den tidligere politimannen med dette samme natt som hun døde, og at det derfor oppsto en høylytt krangel på Breiviksbrua.

Van Hoegee har hele tiden benektet at han og Linn Madelen kranglet på brua natta da hun døde. Han avviser også at det har vært høye rop eller skrik på brua, slik en rekke vitner har forklart.

«Samme dag som Linn ble begravd, 13.08.2013, ble tiltalte pågrepet. Ifølge tiltalte ble han da lettet, og tenkte at han nå endelig kunne fortelle det som hadde skjedd. Retten har ingen tiltro til dette, og mener at man kan utelukke at tiltaltes forklaring - både om sitt forhold til Linn og om at det ikke var noen krangel på Breviksbrua før Linn falt i vannet - er riktig», heter det i dommen.

– Ikke grunnlag

I sin sluttprosedyre i retten mente hans forsvarer, Arne Lie, at klienten kun kan dømmes om han visste at det var fare for at Linn Madelen kunne ta sitt eget liv på Breiviksbrua denne natten.

– Aktor legger til grunn at hun har gjort det. Skulle Lars, i motsetning til alle andre, ha en forståelse for at hun var i en slik psykisk situasjon at det var fare for hun skulle skade seg, spurte han i retten.

– Mitt svar på det: Det har vi ikke grunnlag for i det hele tatt, svarte Lie.

Ifølge dommen var van Hoegee klar over dette, og han gjorde et bevisst valg da han forlat henne på brua natt til 3. august i fjor.

«Faren for at Linn kunne falle fra brua og omkomme, var nærliggende. Det er således ingent vil om at tiltalte forsettlig forlat Linn i hjelpeløs tilstand», står det i dommen.