Det kan være glatt - selv om det er plussgrader

- Viktig å huske på at det er sjåførens plikt å ha dekk som er tilpasset føret.

Det er ikke bare mens snøen ligger tykk og det er minusgrader at du må være nøye med hvilke dekk du har på bilen.
Det er ikke bare mens snøen ligger tykk og det er minusgrader at du må være nøye med hvilke dekk du har på bilen.

I følge tall fra Virke tar én av fem nordmenn høstferie de kommende ukene. Er du blant de mange som planlegger å ta turen på fjellet med familien denne perioden, bør du vurdere å legge om til vinterdekk før du drar.

Meteorologisk institutt melder om snø flere steder i høyden og over hundre målestasjoner registrerte minusgrader forrige uke. Dekkeksperter ber bilister la gradestokken avgjøre om det er på tide å skifte til vinterdekk. 

Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden kan det om høsten legge seg et tynt islag på veiene, spesielt ved broer og elveleier. 

Les også: Dekkskift: Slik gjør eksperten det

- Fjellheimen er lunefull

– Den norske fjellheimen er lunefull værmessig. Selv om det er meldt sol og plussgrader, kan dette skifte raskt og veldig lokalt. Blir du stående med sommerdekk på snøkledde og isete veier kommer du nok ikke tilbake med det første, sier Fredrik Hauge, produktsjef ved Nokian Dekk Norge.

Mange bilister venter på at værmeldingen skal varsle om det første snøfallet, før de skifter til vinterdekk. Men farene lurer lenge før den første snøen.

– Fra et sikkerhetsperspektiv har du ventet for lenge med å skifte dekk, dersom du venter til første snøfall, sier Hauge.

Les også: Jo, dekkene dine kan faktisk blir firkantet

Pliktig til å bruke vinterdekk

I Sør– og Midt-Norge kan man bruke piggdekk eller kjetting fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er samme periode 15. oktober til 1. mai. Men du som bilist har ansvar for din egen, og passasjerenes, sikkerhet.

– Det er viktig å være klar over at du som sjåfør er pliktig å ha dekk som er tilpasset det føret du kjører på. Hvis du er utenfor vinterdekkperioden og føret krever vinterdekk med eller uten pigger, både kan og skal du bruke det, sier Hauge.

Det er ingen begrensninger for når på året en kan bruke piggfrie vinterdekk, men de bør kun brukes om vinteren og ikke om sommeren, da piggfrie vinterdekk har dårligere bremse- og vannplaningsegenskaper enn sommerdekk.

Les også: Dette bør du vite før du skifter dekk

Har du trygge dekk?

Nye vinterdekk har en mønsterdybde på åtte millimeter. Norsk lov krever at vinterdekk skal ha minst 3 millimeter mønsterdybde, men anbefalt sikkerhetsgrense er fire millimeter.

– Siden vinterdekk vanligvis skiftes i oktober slites et normalt dekk med ca. én millimeter før vinteren har satt seg skikkelig i Norge. Med tanke på sikkerhet anbefaler vi derfor å gå inn i vintersesongen med minst 5 millimeter mønsterdybde, sier Hauge.

Les også: Disse vinterdekkene bør du styre unna