SMELTER RASKERE: Isen i nord begynner å smelte stadig tidligere om sommeren, og fryser senere om høsten. Foto: Patrick Kelley, US Coast Guard/Flickr/Wikimedia commons
SMELTER RASKERE: Isen i nord begynner å smelte stadig tidligere om sommeren, og fryser senere om høsten. Foto: Patrick Kelley, US Coast Guard/Flickr/Wikimedia commons

Kontroversielt gigantfunn av olje i Arktis

Det nye funnet kan være like mye verdt som Saudi-Arabias samlede oljeressurser, ifølge Russlands oljesjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det statlige russiske oljeselskapet Rosneft har funnet olje i Karahavet i Arktis, nord for Sibir, i et kontroversielt prosjekt selskapet har drevet sammen med amerikanske Exxon.

Rosneft kunngjorde funnet lørdag, skriver Financial Times.

Ifølge Rosneft-sjef Igor Setsjin, som har tette forbindelser til president Vladimir Putin, inneholder funnet over 100 millioner tonn olje og 338 milliarder kubikkmeter gass.

– Vi tror det finnes like mye olje der som Saudi-Arabias samlede oljeressurser, sa Setsjin til tyske Der Spiegel i forrige måned.

Oljeletingen i Arktis har fått skarp kritikk av miljøorganisasjoner, som sier et utslipp her vil få katastrofale konsekvenser for miljøet. Bekymringene om miljørisiko og manglende beredskapsplaner førte for ett år siden til svært dramatiske scener i Barentshavet: Den russiske kystvakten skjøt mot Greenpeace-aktivister som aksjonerte mot en russisk oljeplattform sør for Novaja Semlja.

Russland har over tid økt sin militære tilstedeværelse i nordområdene, og begrunner dette med at landets oljeressurser må beskyttes. 1. oktober oppretter det russiske militæret en felles hovedkommando for Arktis, og det er ventet at Russland vil presentere krav om tilegnelse av arktiske territorier for FNs kontinentalsokkelkommisjon våren 2015.

Arktis har blant verdens største forekomster av olje og gass. Funnene i Karahavet og Petsjorahavet er relativt kystnære, noe som betyr at utbygging av forekomstene ikke vil bli veldig kostnadskrevende.

Exxon trapper ned i Arktis

Samarbeidsprosjektet er blitt svært komplisert den siste tiden som følge av USAs sanksjoner mot Russland. Prosjektet beskrives som et av Exxons mest lovende investeringer. Men det amerikanske oljeselskapet Mobile må avvikle oljeletingen i det russiske Karahavet på grunn av de amerikanske sanksjonene.

Exxon kunngjorde fredag kveld at de vil trappe ned operasjonen til oljeriggen West Alpha, som ifølge avisa The New York Times har en verdi på 700 millioner dollar.

I 2011 undertegnet Exxon en avtale med det statlige russiske oljeselskapet Rosneft om oljeutvikling til en verdi av 3,2 milliarder dollar. En talsmann for Rosneft uttalte lørdag at arbeidet i Karahavet «fortsetter som planlagt».

USA har skjerpet sanksjonene mot Russland på grunn av urolighetene i Ukraina. De nye tiltakene vil ramme samarbeid verdt milliarder av dollar mellom vestlige og russiske energiselskaper. (NTB/TV 2)