Sommeren er definitivt over - nå begynner det å bli tid for dekkskift i flere deler av landet vårt. Og her er den grunnleggende regelen veldig klar: Du skal være skodd etter forholdene!
Sommeren er definitivt over - nå begynner det å bli tid for dekkskift i flere deler av landet vårt. Og her er den grunnleggende regelen veldig klar: Du skal være skodd etter forholdene!

Slik vet du når du bør legge om dekk

Ikke det samme hvor i Norge du bor.

annonse

Den første snøen har falt nord i landet vårt og i høytliggende strøk lenger sør. Det betyr at vinterdekksesongen definitivt har kommet for noen - mens andre er i tvil om hva de bør gjøre nå.

Har du vinterdekk med pigger? Hvis vi skal følge regelboken slavisk, er det faktisk for tidlig å sette dem på bilen nå.

500 per dekk 

For å ta regelverket først: Her er det to forskjellige datoer som gjelder.

I Norges tre nordligste fylker - Nordland, Troms og Finnmark - kan man benytte piggdekk fra og med 15. oktober.

I resten av landet er regelen at piggdekk kan benyttes fra og med 1. november. Blir du stoppet med piggdekk på bilen før dette, skal det i teorien bety et gebyr på 500 kroner per dekk. Fire piggdekk vil altså gi et gebyr på 2000 kroner.

Overrasket? Oslo-folk er latest på dekkskift

Uavhengig av kalenderen 

Men dette er i teorien. I praksis er det ett prinsipp som gjelder: Du skal være skodd etter forholdene.

Er det fare for glatte veier, er det naturligvis fritt fram for å kjøre med piggdekk, uavhengig av hva kalenderen sier.

Denne tematikken merker Brooms bilekspert Benny Christensen mye til - i form av spørsmål til nettmøtene Spør Benny.

- Finnes det én eneste god grunn til å bruke piggdekk?

Kan bli glatt

- Ja, og jeg skjønner naturligvis at mange føler seg usikre. Vi er jo vant til å skulle forholde oss til lover og regler. Men i dette tilfellet er nok regelen der i praksis mest for å luke ut de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene - og kjører med dem langt utover sommeren.

- Nå på høsten er det annerledes. Hvis du er usikker på forholdene, skal du naturligvis ta forhåndsregler deretter. Å sko seg etter forholdene betyr å ta høyde for at det kan bli glatt og vanskelige kjøreforhold, sier Benny.

Trafikkfarlig 

Datoreglene gjelder altså kun for vinterdekk med pigger. Svært mange kjører nå på piggfrie vinterdekk. Disse kan du i forhold til regelverket kjøre med året rundt. Du får ikke gebyr om du blir stoppet med piggfrie vinterdekk midt på sommeren - men det er noe ekspertene fraråder på det sterkeste.

- Ja, å kjøre med vinterdekk på sommeren er rett og slett trafikkfarlig. De har radikalt dårligere egenskaper enn sommerdekk, særlig når det gjelder bremselengde. Derfor blir det anbefalt å vente med å legge om til disse til det faktisk er fare for glatte veier. Men ikke vent for lenge - da står du plutselig der en kald morgen og må la bilen stå hjemme fordi den fortsatt har sommerdekkene på, avslutter Benny. 

LES OGSÅ: Denne merkingen skal passe på at du ikke blir lurt

Laster inn forumet...