SORT: Turen med helikopter over isen viser at det er store områder som er berørt. Foto: Jason Box

Isen på Grønland er blitt sort

Jason Box kom tilbake fra Grønland med en bunke skremmende bilder i høst. Isen er dekket av et sort belegg som får den til å smelte ekstra raskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 80 prosent av Grønland er dekket av is. Isen er opp til 3000 meter tykk, og dekker et areal som er fire og en halv gang så stort som Norge. 

Smelter all isen på Grønland, stiger havet med 7,2 meter.

Isen smelter

De siste årene har det forsvunnet rundt 375 kvadratkilometer av Grønlandsisen i året, mer enn dobbelt så mye som tidligere

Det er mye å ta av, rundt 1.710.000 kvadratkilometer - så isen forsvinner ikke helt på de første fire-fem tusen årene. Men det som skjer nå skremmer forskerne.

SORT: Jason Box og kollegene måler hvor mye varme isen reflekterer, og borer seg ned i isen og tar prøver.
SORT: Jason Box og kollegene måler hvor mye varme isen reflekterer, og borer seg ned i isen og tar prøver.

Isen er blitt sort

SORT: Belegget er en blanding av alger, støv, og sot. Foto: Jason Box
SORT: Belegget er en blanding av alger, støv, og sot. Foto: Jason Box

Jason Box er professor hos Danmarks og Grønlands Geologiske UndersøkelserHan forsker på isforholdene, og har vært på 23 ekspedisjoner til Grønland siden 1994.

I høst kom hjem med bilder som viste at isen er blitt sort.

– Ikke all isen på Grønland ser ut som dette, men den laveste tredjedelen av isen i store områder vest og sør på Grønland er sort, forteller Box til tv2.no.

Legger du hånden på panseret til en hvit og en sort bil parkert ved siden av hverandre på en dag med sol, merker du raskt hvorfor sort is er skummelt: Det sorte panseret er mye varmere enn det hvite.

Sort absorberer mer solvarme, og sort is smelter derfor mye raskere enn hvit.

Rekord

Forskerne har i flere år målt hvor mye av solvarmen som reflekteres tilbake fra isen på Grønland.

I år er isen mørkere enn noen sinne, den reflekterer 5,6 prosent mindre varme enn i år 2000.

– Endringen på 5,6 prosent betyr at det i år absorberes så mye ekstra varmeenergi, at det tilsvarer to ganger det USA bruker av strøm i året, sier Box til slate.com.

Box har fløyet over isen både med helikopter og med droner for å vise omfanget av nedsotingen. Du ser en av videoene hans øverst, og flere av bildene hans helt nederst. 

RØYK: Dette satellittbildet ble tatt 27. juli, og viser røyk fra branner i Canada som blåser inn over Grønland. Foto: NASA / MODIS
RØYK: Dette satellittbildet ble tatt 27. juli, og viser røyk fra branner i Canada som blåser inn over Grønland. Foto: NASA / MODIS

Klimaendringen har skylden

Oppvarmingen av Arktis gjør at det er varmere og tørrere i nord nå enn tidligere. Større områder med bar mark gjør at det blir flere skogbranner, og at mer støv og jord blåses avgårde med vinden.

Box tror sot fra branner er den viktigste årsaken til at isen er ekstra møkkete i år.

I følge slate.com har det aldri vært registrert flere skogbranner i Arktis enn i år. Bare nordvest i Canada har 33.000 kvadratkilometer gått opp i røyk, som har blåst med vinden inn over Grønland.

I følge en artikkel som ble publisert i juli i år er det nå flere skogbranner i Arktis enn det har vært på de siste 10.000 årene. 

Tre forhold

Breen på Grønland vokser ved at snøen som faller på den omdannes til is, som beveger seg nedover og utover mot kantene. Der isen brekker av i fronten av bretungene som langsomt glir ut i havet.

Det er tre ting som bestemmer om mengden av is øker eller minker: Hvor mye det snør, hvor mye is som smelter, og hvor mye is som brekker løs og flyter vekk. 

Om breene på Grønland vokser eller minker varierer gjennom året. Figuren til høyre oppdateres hver dag. Den viser hvor breen vokser og minker akkurat nå, og gjennomsnittet for denne datoen i perioden 1990-2011.

Under ser du flere av bildene Jason Box hadde med fra Grønland i år. Box og kollegene hans legger ut informasjon om forskningsprosjektet sitt på nettstedet Dark Snow. Der finner du mer informasjon, flere bilder og mer video.