KONKURRENTER: Edvald Boasson Hagen og  Alexander Kristoff konkurrerer til vanlig mot hverandre. I VM skal de samarbeide for at Norge får et best mulig resultat. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KONKURRENTER: Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff konkurrerer til vanlig mot hverandre. I VM skal de samarbeide for at Norge får et best mulig resultat. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kristoff: - Jeg var litt misunnelig på Edvald

Men nå er det Alexander Kristoff som er byens nye sheriff.

Ponferrada (TV 2): I ungdomsårene konkurrerte Alexander Kristoff (27) og Edvald Boasson Hagen (27) mye mot hverandre. Kristoff var hakket hvassere enn Boasson Hagen i spurtene, men rudsbygdingen holdt et høyere nivå ellers. Begge måtte imidlertid strekke våpen mot Martin Lundberg. Han var sterkere enn begge proffene, men det forandret seg da Boasson Hagen og Kristoff nådde junioralder. 

Spesielt Boasson Hagen blomstret i slutten av tenårene. Mens Kristoff slet i overgangen fra junior til senior, tok Boasson Hagen overgangen enkelt. Han var faktisk bedre som førsteårs senior enn som sisteårs junior.

- Vi har hatt et ok forhold
Høsten 2009 signerte Kristoff for BMC. På den tiden hadde Boasson Hagen allerede vunnet en individuell etappe i Giro d'Italia. Han hadde gått til topps i Gent-Wevelgem, vunnet flere etapper i Tour of Britain og vunnet Eneco Tour sammenlagt. I 2011 vant Boasson Hagen to etapper i Tour de France. Samme år fikk Kristoff beskjed at han var ferdig i BMC. De to 87-modellene, som var jevngode i ungdomsårene, hadde en vidt forskjellig utviklingskurve.

- Jeg var litt misunnelig på Edvald da han kjørte bra og jeg ikke hadde sjans. Selv da jeg spurtet mot ham i løp tok han meg. Det var fordi han var mye piggere enn meg da det nærmet seg spurt. Nå klarer jeg å ha litt mer friske bein når det når det nærmer seg mål, sier Kristoff.

- Er det mer rivalisering mellom dere nå enn tidligere?

- Jeg føler ikke det. Jeg har alltid følt at vi har hatt et ok forhold, uansett hvem som har vært best, forteller Kristoff.

Håper å tjene 20 millioner kroner i året
Akkurat nå er det han som er byens nye sheriff. To etappeseire i Tour de France og seier i Milano-Sanremo har gjort gifteklare Kristoff til en av de mest attraktive rytterne i sirkuset. Suksessen kan føre til ny kontrakt med 20 millioner kroner i årslønn. Det hadde ikke Kristoff sett for seg da han før årets sesong vraket en prestasjonsbasert kontrakt til fordel for fastlønn.

Følg søndagens landeveisritt i vårt livesenter fra kl. 09.30!

Boasson Hagen går motsatt vei. Fra en kontrakt på omkring 15 millioner kroner i året i Sky måtte Boasson Hagen tåle et kraftig lønnskutt da han gikk til MTN-Qhubeka. Det skyldes flere år med manglende resultater, men Kristoff ser tegn på at rudsbygdingen er på vei tilbake.

- Edvald begynner å komme i slag. Jeg har sett det på trening og i Canada. Med resultatene mine er jeg kaptein på papiret, men hvis jeg ikke klarer å henge med på søndag skal jeg være kjapp med å si fra til Edvald. Han går bedre enn meg i bakker. Han er tross alt seks-sju kilo lettere, avslører han.

Vil kombinere klassikere og spurt
I Bergen-VM om tre år er Kristoff 30 år gammel. I takt med økende alder er det mange sprintertyper som forandrer egenskaper for å tilpasse seg en hverdag uten den samme toppfarten som i gamle dager. Stavanger-syklisten tror han vil ha en lignende karriereutvikling som Thor Hushovd.

- Jeg kommer til å jobbe videre med det jeg er god på. Jeg har konsentrert meg mye om klassikerne. Det kommer jeg også til å gjøre fremover, men jeg kommer også til å jobbe med styrke for å være med i spurtene. Som type er jeg litt som Hushovd. Han var ikke dårlig å spurte, og han kjørte bra i klassikerne. Det går an å kombinere de to, sier Kristoff.