DEMONSTRERER: Folk veiver med flaggene som symboliserer et uavhengig Catalonia under en demonstrasjon for selvstendighet fredag 19. september. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
DEMONSTRERER: Folk veiver med flaggene som symboliserer et uavhengig Catalonia under en demonstrasjon for selvstendighet fredag 19. september. Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Catalonia kan bli selvstendig

Folkeavstemningen skal holdes 9. november.

Catalonias regionspresident har signert et dekret om folkeavstemning om selvstendighet fra Spania.

Avstemningen skal holdes 9. november i år. Hvis de som ønsker løsrivelse vinner fram, kan det betyr at byer som Barcelona ikke lenger vil ligge i Spania, men i det nye landet Catalonia.

Velstående region

Da innbyggerne i Barcelona avholdt et uformelt valg om løsrivelse i 2011, stemte hele 94 prosent av den katalanske befolkningen for løsrivelse.

Regionen Catalonia er et historisk område i det nordøstlige Spania, som i dag danner en autonom region. Catalonia grenser til Frankrike og Andorra i nord, Middelhavet i øst, Valencia-regionen i sør og Aragón i vest og har rundt 7,3 millioner innbyggere.

Regionen er den mest velstående delen av Spania, men mener den yter for mye penger til det sentrale byråkratiet og statskassen, spesielt under den økonomiske krisen i landet.

Vil stanse avstemningen

Den spanske regjeringen er sterkt imot planene om en folkeavstemning, eller «konsultasjon» som de katalanske lederne kaller den.

Regjeringen har varslet at den vil forsøke å stanse avstemningen ved å bringe saken inn for landets grunnlovsdomstol.

I forrige uke gikk skottene til valgurnene for å avgjøre om landet skulle løsrive seg fra Storbritannia. På tross av at ja-siden fikk en sterk oppsving fram mot avstemningen, endte det med at 55 prosent stemte nei.