Kaggestad: – Det er gigantisk. Vi har det beste U23-laget i verden

Johan Kaggestad mener Norges suksess viser at sykkelsporten har styr på dopingproblematikken.

Et vanvittig rykk rundt fem kilometer før mål holdt helt inn, og Sven Erik Bystrøm ble kronet til U23-verdensmester i spanske Ponferrada.

Se rykket over (video med tillatelse fra Viasat)

I tillegg tok Kristoffer Skjerping bronsen, mens Sondre Holst Enger ble nummer fem. Det ble rett og slett en norsk drømmedag, og en historisk maktdemonstrasjon.

Foran tv'en hjemme i Norge fulgte TV 2-ekspert Johan Kaggestad rittet, og han er ekstatisk etter den norske maktdemonstrasjonen.

– Det er gigantisk, for å si det rett ut. Det er som da Italia herjet for ti år siden. Det er ikke annet å si enn at de kjørte helt rått taktisk. Nå har vi det beste U23-laget i hele verden. Tre blant de fem beste, også fyller vi på med klatrere som Sindre Lunke og Odd Christian Eiking. Det er et komplett lag, og dette rittet var helt rått, sier Kaggestad til TV 2.

– Ikke lenge siden U23-mesterne var steindopet

Han er ikke i tvil om at norsk sykkelsport har noen fantastisk år i vente, for fremtiden er lysende.

– Den er kjempelysende, og det er et signal om at de har styr på dopingproblematikken i sykkelsporten. Det er ikke lenge siden U23-verdensmesterne var steindopet. Dette har ikke vært kopiert siden Italia herjet med tvilsomme metoder, sier Kaggestad.TV 2-eksperten mener landslagssjef Stig Kristiansen må få en god del av æren.

Kaggestad hyller jobben han har gjort med Norges største sykkeltalenter.

– Stig Kristiansen har gjort en kjempejobb med disse gutta. Han har utfordret de på kapasiteten treningsmessig. Han så det var ting å hente, og han fikk gjennomslag. Han er en smart taktiker, og han er flink til å stille krav. Han har gjort en fin jobb, og har etablert et godt samarbeid med kontinentaltour-lagene. De tre første for Norge kjører for tre forskjellige lag, påpeker han.

– Fantastisk dag for norsk sykkelsport

Kaggestad stråler når han snakker om de norske bragdene i U23-VM. De siste årenes medaljefangst er eventyrlig.

– Det er en fantastisk dag for norsk sykkelsport. Kurt Asle vant fellesstarten i 1997, og Thor Hushovd vant tempoen i 1998. Han er den tredje nordmannen gjennom tidene med gull i U23-VM, og det er den femte medaljen. Sondre Holst Enger tok bronse i fjor, så over halvparten av medaljene i U23-VM er tatt i år og i fjor. Vi er vel verdens beste U23-nasjon da, avslutter sykkeleksperten.

PS: Bystrøm var en av tre mann Kaggestad blinket seg ut som Norges neste sykkelproffer i 2012. Nå er to av tre blitt proffsyklister (Bystrøm i Katjusja og Vegard Breen i Lotto-Belisol). 

– Han er såpass ung at han ennå ikke har fått satt seg helt som ryttertype. Men han er smart til å lese ritt, er offensiv og går ofte i brudd. Det er noe profflagene liker. Det var slik han avgjorde og vant U23-utgaven av Eschborn-Frankfurt tidligere i år. Han har mye kjørestyrke og er god til å vinne fra mindre grupper. Men han er også god til å spurte i mer tradisjonell forstand, sa Kaggestad om Bystrøm den gang.