I LENKER: Alexander Kristoff.  AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
I LENKER: Alexander Kristoff. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Gifteklar Kristoff: – Satser på at det blir gull neste helg

Sykkelstjernen gifter seg en uke etter VM.

Ponferrada (TV 2): Om to dager sykler Alexander Kristoff (27) for gull i sykkel-VM i Spania. Med en eventuell seier følger et år i regnbuetrøyen. Om det ikke skulle bli suksess i Ponferrada kan Kristoff trøste seg med at det etter all sannsynlighet blir seier på hjemmebane neste helg. Da skal sykkelstjernen nemlig gifte seg med kjæresten Maren Kommedal (23). Paret har sønnen Leo (3) sammen.

– Jeg satser på at det blir gull neste helg. Det blir verre å ta gull nå på søndag, smiler Kristoff.

Ber Kristoff nyte dagen
Etter fellesstarten i VM venter taleøving, finpuss på brudevals og stryking av bryllupsklær. Lagkompisene Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen tror Kristoff har kontroll. Nordhaug giftet seg sommeren 2012, og han har følgende råd til Kristoff:

NORGES TRE MUSKETERER: Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.
NORGES TRE MUSKETERER: Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

– Han må slappe av, nyte dagen og svare ja. Så får vi satse på at det blir ja i den andre enden også.

– Det blir fint for Kristoff først å kjøre VM, og så konsentrere seg om noe som er enda viktigere, legger han til.

Kjører for kaptein Kristoff
Den norske trioen testet ut VM-løypen for første gang onsdag formiddag. Rytterne skal sykle en sløyfe på 18,2 km rundt den lille byen Ponferrada. Sløyfen skal sykles 14 ganger. Det er to stigninger underveis. Den ene er fire kilometer lang og stiger 200 høydemeter. Den andre er tre kilometer lang og stiger 100 høydemeter. Totalt skal rytterne klatre ca. 4000 høydemeter. 

Selv om klatring ikke er Alexander Kristoffs største styrke, er han selvskreven kaptein.

– Alex har kjørt best i hele år. Vi kjører for ham, sier Edvald Boasson Hagen.

– Er det deilig å høre de andre si det, Kristoff?

– De skal kjøre for meg til jeg er borte, humrer Kristoff.

– I år har jeg kjørt best. Det kan forandre seg til neste mesterskap, men det er deilig å kjøre bra. Sånn sett er det fint å få kapteinsbindet, sier Kristoff. 

Lettere løype enn først antatt
Etter den siste kneiken venter en utforkjøring på nesten fem kilometer. Der kan det være mulig å kjøre inn et sted mellom ti og tjue sekunder. En rekke nasjoner håper at de beste spurterne er borte lenge før den siste kneiken. Spania, Italia og Belgia har sterke lag på papiret. Ikke minst har de tre nasjonene ni ryttere tilgjengelige. Det gjør at hjelperytterne kan skru tempoet opp for å kvitte seg med farlige menn som Kristoff, John Degenkolb og Peter Sagan.    

TRIMMET: Alexander Kristoff har ikke et eneste overflødig kilo på kroppen før fellesstarten i sykkel-VM.
TRIMMET: Alexander Kristoff har ikke et eneste overflødig kilo på kroppen før fellesstarten i sykkel-VM.

– Vi har vært gjennom løypen. Den ser grei ut, men det er jo en hard løype. Jeg har tidligere sagt at den kanskje er litt for tøff for min del, men det er bra vi har to andre kort å spille på, sier Kristoff.

– Da jeg kom ned den første bakken virket løypen overraskende lett, men etter en teknisk utforkjøring var det en skikkelig lang og tøff kneik, sier Nordhaug.

Han tror de norske rytterne likevel kan bite godt fra seg.

– Edvald ble nummer to opp Cauberg for to år siden. Alex vant Milano-Sanremo. Vi har flere som kan gjøre det godt i en slik løype.

I tillegg til Kristoff, Degenkolb og Sagan er de spanske kapteinene Alejandro Valverde og Joaquin Rodriguez nevnt i favorittsjiktet. Det er også australske Simon Gerrans, sveitsiske Fabian Cancellara, polske Michal Kwiatkowski og belgiske Greg van Avermaet og Philippe Gilbert.

I FARTEN: Alexander Kristoff har et hektisk program foran seg den neste uken. Foto: Torbjørn Pedersen.
I FARTEN: Alexander Kristoff har et hektisk program foran seg den neste uken. Foto: Torbjørn Pedersen.