Her blir Bystrøm verdensmester

Historisk norsk jubeldag med både gull og bronse i U23-VM.

Ponferrada/Bergen (TV 2): Sven Erik Bystrøm imponerte stort og ble suveren U23-verdensmester i sykkel-VM fredag.

Se det norske gullrykket i videovinduet øverst (video med tillatelse fra Viasat)!

Unggutten, som blir proff hos Alexander Kristoff og Katjusja neste sesong, stakk fra hovedfeltet fem kilometer før mål, og holdt unna hele veien inn.

Til slutt kunne Bystrøm rolig trille over målstreken som verdensmester, den første norske U23-mesteren på fellesstart siden Kurt Asle Arvesen i 1997.

– Endelig kom seieren

– Det er ganske utrolig. Det var en fantastisk følelse. Endelig kom en seier i år. Den kom i årets siste og beste løp, sier en smørblid Bystrøm til TV 2.

– Jeg satt mye bak i feltet. Det var kanskje noen som trodde jeg hadde dårlige bein, men jeg hadde utrolige bra bein. Jeg gikk «all in» i den siste bakken, sier han.

Feltet hadde først los på Bystrøm, men måtte kjapt se at forspranget bare økte og økte.

– Jeg så meg nesten aldri tilbake. Jeg la meg på rammen i utforkjøringen, sier han.

Og som om ikke den norske festdagen var stor nok, tok Kristoffer Skjerping bronsemedaljen, mens Sondre Holst Enger ble nummer fem.

– Var som Fana-to dagers

Bystrøm var tydelig preget av å stå på podiet som gullvinner, med en landsmann ved sin side.

– Det var rørende og stort. Det føles rart å stå på podiet med Skjerping ved siden av meg. Det var nesten litt som Fana-to dagers for ti år siden, sier han med et smil.

Etter seierseremonien rettet også Bystrøm en takk i retning av sin gode kamerat og kommende Katjusja-lagkompis Alexander Kristoff.

– Kristoff har hjulpet meg til Katjusja. Han ba om å få en lagkamerat på laget. Jeg er utrolig takknemlig for det. Vi gjør hverandre gode sammen med resten av ØsterHus Ridley, sier Bystrøm. 

Holst Enger - som selv tok U23-bronse i fjor - gledet seg stort på vegne av kameratene.

– Vi eide i dag. Vi hadde troen. At han klarer det er helt rått. Jeg hadde kramper de tre siste rundene, så for meg var det kjørt, sier han til TV 2.

– Det er rått

Også lagkompis Markus Hoelgaard tok av seg sykkelhjelmen i beundring.

– Det er helt vilt og utrolig fortjent. Han er vanvittig sterk, men har ikke så mange seirer. Det er rått. At vi skal ta 1., 3. og 5. plass må man kalle en maks dag. Det blir nok litt feiring i kveld, sier han.

Norges forrige U23-mester - Kurt Asle Arvesen - gledet seg naturlig nok også over den norske jubeldagen.

– Hele laget kjørte sinnssykt bra. Sven Erik er en av dem som har fått litt rutine. Jeg sa tidligere i dag at jeg hadde hørt navnet til Sven Erik Bystrøm i så mange år. Det er litt rart at han fortsatt er U23-rytter, men han har vært god lenge. Han har fått mye erfaring og rutine. Han visste hva han skulle gjøre med beina han hadde. Han spiste, drakk og kjørte seg frem det det gjaldt som mest. Det var helt utrolig, sier Arvesen til TV 2.

Den nåværende Sky-sportsdirektøren håper ikke Bystrøm blir kjørt for hardt hos Katjusja neste sesong.

– Det er et kraftig steg han skal ta neste år. Det blir et løpsopplegg han ikke har vært borti før. Jeg håper han får et strukturert program som er forutsigbart og hvor han kan trene mellom rittene. Han må ikke bli en førsteårs proff som kastes inn der det trengs. VM-tittelen vil gjøre at han får mer respekt fra start av, sier Arvesen.

Perfekt taktikk av Norge

Det norske laget viste frem strålende samarbeid og taktikk inn mot den siste runden på de spanske landeveien. Hele seks mann var med i finalen, og det var ventet at de skulle kjøre for Holst Enger.

Men Norge spilte ut Bystrøm som sitt første kort i den siste bakken før mål, og fikk full uttelling.

Australia så imidlertid ut til å ha god kontroll gjennom store deler av rittet, men laget raknet noe på den siste runden. Stortalentet Caleb Ewan klarte likevel å bite seg med og tok VM-sølvet bak Bystrøm.

Den norske medaljefesten i Ponferrada kom for øvrig dagen etter at Bergen ble tilfeldt sykkel-VM i 2017