Båtheltene fra 22. juli: – La oss slippe minnesmerket

Folk i Hole kommune vil ikke ha et monument som hver dag minner dem om massakren på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med livet som innsats plukket de opp 250 ungdommer fra vannet 22. juli 2011 mens terroristen skjøt etter dem. Nå kjemper folk i Hole kommune imot et stort minnesmerke rett ved husene deres som minner dem om det grusomme som skjedde hver eneste dag.

Glemmer aldri

– Jeg kom kjørende her med båt hjemmefra, 150 meter fra land, forteller Jørn Øverby.

Øverby er på Sørbråten, en idyllisk odde rett ved Utøya. 22.juli for tre år siden kjørte han i skytteltrafikk for å hente ungdommer opp av vannet.

– Første gang jeg ble beskutt, var terroristen omtrent ved pumpehuset, peker Øverby.

Sammen med flere andre naboer og campingjester, sørget de for å berge 250 ungdommer. Jørn Øverby har fått Medaljen for edel dåd i gull for sin heltedåd.

Det er tre år siden nå. Men han glemmer det aldri.

Nå kjemper Øverby mot et minnesmerke rett utenfor sin egen stuedør.

Skuffet

Varaordfører Sjur Tandberg er skuffet over sentrale politikere.

– Det jeg synes er ille, er at de som bor her, og gjorde en kjempeinnsats 22. juli, ikke har blitt hørt i det hele tatt. Premissene for minnesmerket var at det skulle skape forståelse, samarbeid, raushet mellom berørte og de som bor her. Vi er veldig skuffet over at ingen i det sentrale politiske miljø har tatt til orde for at de som bor her, også må høres, sier Sjur Tandberg (H).

Til daglig er Per Berger ordfører i Hole. Men han er så sliten av de mange prosessene rundt Utøya at han er sykmeldt på femte uka. Dråpen som fikk begeret til å renne over, var da han og familien ble truet på livet i sommer.

– Jeg tror Hole må være en av landets vanskelige kommuner å være ordfører etter det som skjedde på Utøya. Det har vært mange runder etter 22.juli, både når det gjelder bevaring av Utøya, og ikke minst minnemonumentet på Sørbråten. Saken nådde vel et klimaks da vi fikk presentert dette monumentet, og en frustrasjon over at vi blir påtvunget noe vi ikke ønsker. En resignasjon over at uansett hva vi prøver, så blir vi ikke hørt. Det har vært tøft for Per Berger, sier Sjur Tandberg.

Taust Arbeiderparti

Verken AUF eller Arbeiderpartiet ønsker å kommentere saken - fordi de ikke har noen formell rolle når det gjelder minnesmerket.

– Vi registrerer at det er et valg de har tatt. Å gå ut med aktiv støtte til redningsmennene, eller å ikke gjøre det, sier Tandberg.

Saken er nå på regjeringens bord.

– Formelt er det nå regjeringen som har ansvaret. Men du skal ikke ha mye politisk forståelse for å skjønne at regjeringen aldri vil overkjøre Ap - de som ble rammet i en sak som dette. Jeg tror det eneste som kunne forandret resultatet, er en aktiv inngripen fra de som ble berørt av konflikten, altså arbeiderbevegelsen. De bør lytte til de som bor her, sier Tandberg.

– God dialog

 Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har følgende kommentar:

– Det er viktig at vi får på plass nasjonale minnesmerker etter 22. juli, spesielt av hensyn til etterlatte og pårørende. Vi har hatt god dialog med Hole kommune om det nasjonale minnesmerket etter 22. juli, uttaler Sanner.

– Hole kommune gjorde et vedtak som vi nå vurderer i departementet. En eventuell statlig plan vil inkludere en høring der alle involverte kan komme med innspill.