– For en flaks at Obama dukket opp

Louis Ortiz (44) var arbeidsledig da Barack Obama ble president. Fire dager senere endret livet seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 1. november 2008 i New York og fire dager før et historisk presidentvalg.

På et Halloween-party er det kostymefest denne kvelden.

Den da 38 år gamle arbeidsledige puertoricanske alenepappaen Louis Ortiz, bosatt i Bronx, tar på seg en splitter ny dress, sponset av venner på den lokale puben.

– Den kvelden forandret mitt liv. Alt jeg gjorde var å gå omkring i dressen og se ut som meg selv, og så vant jeg, ler Louis der han sitter på Hotel Norge i Bergen.

Han og regissør Ryan Murdock er på turne i Europa med filmen «Bronx Obama». En film om livet til Louis, som ligner Obama i aller høyeste grad.

– Fire dager etter valget i 2008 befinner jeg meg i Sør-Korea på filminnspilling for HBO. Deretter bar det til Japan hvor en stor delegasjon var møtt frem da jeg skulle dra. Farvel kjære president, sa japanerne og bøyde hodet, forteller han.

– Og så jeg som egentlig hadde tenkt å stemme på Hillary, smiler Obama-etterligningen.

POP: Det vanket «presidentklem» til bergensere på kjøpesenteret Galleriet. Foto: T. Brandeggen/TV 2
POP: Det vanket «presidentklem» til bergensere på kjøpesenteret Galleriet. Foto: T. Brandeggen/TV 2

La presidentdressen på hylla

Tilbudene strømmer på og Louis er overalt. Reklamefilm i Australia blir avløst av roller i TV-serier hjemme i USA.

Ortiz oppnår stjernestatus i rekordfart, men innser etter en tid at han har forsømt datteren sin.

– Jeg måtte rett og slett legge presidentdressen på hylla for en stund, men da løpet startet foran presidentvalget i 2012 fikk jeg manager og satset stort. Jeg er slett ikke alene om å leve av å etterligne Obama i USA, men det er jeg som ligner mest og ingenting ved meg er kunstig. Selv ørene er ekte, smiler Ortiz med sitt beste Obamaglis.

I et omreisende sirkus av etterligninger drar Ortiz på turne i 2012 sammen med Bill Clinton- og Mitt Romney-imitatorer før Obama blir gjenvalgt på høsten.

– Hypotetisk har jeg nå vært president i seks år uten å treffe sjefen sjøl. Men han følger meg på twitter og via omveier vet jeg at han kjenner til meg. Jeg liker Obama som president, det er kanskje ikke så rart, ler Ortiz.

Hver gang Obama holder en viktig TV-tale følger han med og noterer seg mimikk og bevegelsesmønstre. Ingenting overlates til tilfeldighetene skal en tro Louis.

Favoritt-talen er Obamas tale om menneskerettigheter i oktober 2010.

Kongen av selfies

Ortiz lever av å bli hyret til arrangementer, fester, seminarer hvor han enten alene eller sammen med andre etterligninger kjører humoristiske show for publikum.

– Det må ha blitt tatt sekssifret med bilder av meg sammen med folk, selfies. Det er ikke slitsomt, men når folk stimler sammen og man blir stående i timevis for å tilfredstille behovet røyner det på. Jeg liker dessverre ikke å si nei, forteller han.

Selv kjendiser ønsker å bli fotografert sammen med kopien.

– Jeg vil ikke nevne navn, men du vil ikke tro hvilke kjendiser som stopper meg for å bli fotografert sammen. Det skulle jo helst vært omvendt, at jeg ønsket å bli tatt bilde av sammen med de, ler han.

Man skulle jo tro at alle som ser Ortiz gjennomskuer likheten, ikke minst fordi han sjelden er omringet av sikkerhetsvakter slik originalen er.

– De aller fleste gjør jo det, men liker å late som jeg er den ekte og gir enten uttrykk for ros eller kjefter meg huden full for noe de er politisk uenige om. Men nå og da treffer jeg på noen som blir helt blendet, som lenge er fullstendig overbevist om at jeg er den amerikanske presidenten, ler han.

– Mange hater Obama

Regissør Ryan Murdoch sier han ofte blir sjokkert hva som skjer når Louis dukker opp.

– Det er mange som hater Obama i USA og når de ser Louis er det det nærmeste de kommer presidenten. Da blir enkelte ganske sint, knuffer og kjefter på stakkars Louis som jo egentlig bare lever ut den amerikanske drømmen, å utnytte en sjanse og gjøre det beste ut av den, sier Murdoch.

Han er bekymret foran neste presidentvalg i 2016.

– Obama har forandret reglene og nå er det forventninger fra de største minoritetene i USA om mer politisk makt. Det er ikke gitt hvordan det vil slå ut, forteller han.

TURNE: Regissør Ryan Murdoch og Louis Ortiz besøker filmfestivaler i Europa. Foto: T. Brandeggen/TV 2
TURNE: Regissør Ryan Murdoch og Louis Ortiz besøker filmfestivaler i Europa. Foto: T. Brandeggen/TV 2

– Flaks at Obama dukket opp

Men hva skal en som lever av å etterligne presidenten gjøre etter 2016, når Obama ikke lenger kan være president.

– He-he, det er kanskje ikke utenkelig at jeg selv stiller som presidentkandidat i 2016 slik at Obama får en tredje periode gjennom meg. Det er usannsynlig, men ikke umulig, sier Ortiz ettertenksomt.

På høyden av sin popularitet måtte han imidlertid stoppe opp - for hvor ble det av Louis Ortiz i alt mylderet?

– Jeg er en vanlig mann. Min far kom hjem sent hver dag hele uken fordi han hadde to jobber for å fø oss. Det var utrolig flaks at Obama dukket opp, og jeg elsker å være presidenten i korte øyeblikk. Men tross alt, jeg er Louis Ortiz fra Bronx. Det har jeg tenkt å fortsette med.

Filmen «Bronx Obama» vises fire ganger under Bergen internasjonale filmfestival BIFF som pågår akkurat nå.

MOT OLJEBORING: Louis Ortiz vil gjerne ha oljefritt Arktis. Foto: T. Brandeggen/TV 2
MOT OLJEBORING: Louis Ortiz vil gjerne ha oljefritt Arktis. Foto: T. Brandeggen/TV 2