Tonje (15) endret reglene for rullestolbrukere verden over

Nå har flyselskapet, som nektet Tonje å ta med rullestolen hennes på familietur, endret reglene ved 96 flyplasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gleden var stor da Tonje Larsen fikk en familietur til Polen i 15-årsgave.

Familien fra Stavanger hadde bestilt flyturen med Wizz Air uten problemer, men en måned før avreise fikk de plutselig beskjed om at flyselskapet ikke ville tillate Tonjes elektriske rullestol på turen.

– Jeg ble veldig skuffet og jeg gledet meg ikke like mye som jeg hadde gjort i begynnelsen, sier Tonje.

Må ha sin elektriske rullestol

Tonje har den sjeldne muskelsykdommen spinal muskelatrofi. Med kun 20 prosent muskelstyrke er hun helt avhengig av sin elektriske rullestol for å kunne klare seg selv.

– Jeg har jo hatt denne sykdommen hele livet, men med denne elektriske rullestolen klarer jeg meg helt fint, sier Tonje, mens hun suser forbi oss i sin elektriske rullestol.

Å måtte ta med en manuell rullestol på reisen vil by på store problemer for Tonje som dermed kontaktet «TV 2 hjelper deg».

– Det er veldig ubehagelig å sitte i en manuell rullestol for jeg kan ikke bevege på meg og jeg kan ikke sitte i den hele dagen, forklarer Tonje i programmet.

Tonje, her avbildet for noen år siden, har den sjeldne muskelsykdommen spinal muskelatrofi. Med kun 20 prosent muskelstyrke er hun helt avhengig av sin elektriske rullestol for å kunne klare seg selv. Foto: Privat.
Tonje, her avbildet for noen år siden, har den sjeldne muskelsykdommen spinal muskelatrofi. Med kun 20 prosent muskelstyrke er hun helt avhengig av sin elektriske rullestol for å kunne klare seg selv. Foto: Privat.

– Jeg kan ikke kjøre rundt der jeg vil. Jeg må alltid ha noen å dytte meg. Jeg synes at det er veldig dumt, legger hun til.

Har reist verden rundt

Helt siden Tonje bare var ett år gammel har familien reist med hennes elektriske rullestol til utlandet, uten problemer. Tonjes mamma, Trine Larsen viser frem bilder av de mange reisene.

– Her var vi i Bulgaria og så har vi bilder fra Kreta. Her tror jeg vi skulle til Tyrkia og Kroatia. Der er Tonje i London. Husker du det, Tonje? Her var du på London Eye med den elektriske rullestolen, sier hun.

Familien kunne derfor ikke tro at Sør- og Øst-Europas største lavprisselskap Wizz Air i det hele tatt kunne nekte å ta med Tonjes rullestol på reisen.

– Jeg synes at det er veldig dumt at vi kan havne i denne situasjonen. I 2014 burde det ikke være nødvendig. Nå tilrettelegges både bygg, hoteller, butikker og jeg kan ikke skjønne at vi ikke skal få med oss min datters rullestol på tur, sier Trine.

– Det er jo beina til Tonje vi snakker om her og hun vil føle seg mye mer handikappet i en manuell rullestol enn det hun er, sier Oddbjørn, Tonjes pappa.

– Aldri hørt om lignende tilfelle

Tonjes elektriske rullestol er ifølge Wizz Air for tung da den veier mer enn 60 kg (uten batterier). Familien har også et sertifikat som bekrefter at rullestolen trygt kan tas med på fly, men selv det endrer ikke Wizz Airs avgjørelse.

–Det er jo ingenting i veien med denne rullestolen som tilsier at den ikke skal få være med på flyet, sier Trine.

Medierådgiver Terje Herttua i Norges Handikapforbund har aldri hørt om et lignende tilfelle.

– Det er første gang vi i NHL har opplevd at et flyselskap ikke tar om bord elektriske rullestoler i sine fly. Det er sjokkerende at det går an i 2014 og det er to forskjellige verdener å bruke en elektrisk rullestol kontra en manuell rullestol, sier Herttua.

Endrer reglene

Når «TV 2 hjelper deg» besøker familien, så haster det for avreisen deres er allerede i morgen.

Kommunikasjonssjefen i Wizz Air, Daniel de Carvalho, har ikke mulighet til å møte opp hos familien personlig, men stiller opp på et Skype-intervju med følgende forklaring:

– Rullestolen som det her er snakk om er nok en av de mer moderne med en vekt på 160 kg. Dette overstiger den grensen som så langt var blitt registrert, sier de Carvalho.

De Carvalho forklarer samtidig at ting forandrer seg og at med nytt utstyr følger også nye regler.

– Men vi hadde ingen grunn til å utfordre reglene før du, Tonje, stilte oss dette spørsmålet, sier han.

– Betyr dette at Tonje får ha med seg rullestolen på reisen i morgen?

– Ja, det stemmer! Rullestolen kan være med på reisen. Og Tonje, du kan være glad ikke bare for din egen del, men også for andre rullestolbrukere som er i samme situasjon. Takket være deg har vi endret reglene ved alle 96 flyplasser som vi flyr til. Så tusen takk for det, Tonje! sier han.

Wizz Airs endelige avgjørelse får frem både et gledeshikst fra Tonje og gledestårer hos Tonje mamma, Trine.

– Tusen takk. Hun er veldig glad nå. Vi er veldig glad! Takk, sier foreldrene til Tonje.

Og neste morgen drar Tonje og familien til Polen med den elektriske rullestolen om bord på flyet, vel vitende om at Tonje har vært med på å endre reglene for mange andre i samme situasjon.

Se saken på «TV 2 hjelper deg» torsdag klokken 20.30.