NYE ANGREP: De allierte med USA i spissen gjennomførte natt til onsdag flere flyangrep mot IS-styrker ved den syriske grensebyen Kobani. TV 2s reporter Fredrik Græsvik befinner seg like ved Kobani, på tyrkisk side. Grafikk: US Central Command/Foto: TV 2
NYE ANGREP: De allierte med USA i spissen gjennomførte natt til onsdag flere flyangrep mot IS-styrker ved den syriske grensebyen Kobani. TV 2s reporter Fredrik Græsvik befinner seg like ved Kobani, på tyrkisk side. Grafikk: US Central Command/Foto: TV 2

Bombet IS-styrker ved grensen til Tyrkia

SANLIURFA, TYRKIA (TV 2:) Natt til onsdag ble det utført flyangrep mot IS-mål ved grensebyen Kobani.

Utenlandske fly har bombet IS-mål vel 30 kilometer fra den kurdiske byen Kobani i Syria, like ved grensen til Tyrkia, opplyser en syrisk aktivistgruppe.

Luftangrepene begynte natt til onsdag og var rettet mot Den islamske statens stillinger utenfor byen, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge gruppa ble det utført fem flyangrep mot stillingene utenfor Kobani og flyene skal ha kommet inn over grensen fra Tyrkia.

En amerikanskledet allianse innledet tirsdag luftangrep mot IS-mål i Syria, men det er foreløpig ikke bekreftet at den står bak onsdagens angrep.

– Sivilbefolkningen og flyktningene setter pris på hjelpen fra USA og de allierte i form av at de forsøker å begrense mulighetene til IS å ta større og flere områder og få kontroll over disse, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik, som sammen med fotograf Aage Aune befinner seg i grenseområdet.

– Roper om hjelp

Den islamske staten har den siste tiden rykket fram mot Kobani, som ligger like ved grensen til Tyrkia.

Byen er den tredje største kurdiske byen i Syria og ettersom den ligger helt inntil grensen mot Tyrkia har den blitt tilholdssted for hundretusener av mennesker som rømmer fra IS-styrker.

– Flyktninger forteller oss at IS har kommet inn i flere landsbyer, drept folk og truet med å drepe ennå flere hvis de ikke drar vekk. Det har vært angrep på flere landsbyer rundt Kobani, sier Græsvik.

Mandag kunngjorde kurdiske styrker at de hadde stanset IS-offensiven øst for byen. 

De siste dagene har vel 150.000 mennesker flyktet fra Kobani og inn til Tyrkia.

– Vi har sett flere tusen mennesker som står på syrisk side av grensegjerdet og fortvilet roper om hjelp. De vil over til Tyrkia for å komme seg i sikkerhet. Det er svært mange kvinner og barn som rømmer over, forteller Græsvik.

IS forsterker

FN sa tirsdag at de forventet at alle de 400.000 menneskene i og rundt Kobani kom til å flykte mot grensen til Tyrkia i løpet av kort tid.

Kurdiske soldater er i kamp med krigere fra ekstremistgruppa IS som er i ferd med å rykke nærmere grensebyen Kobani nord i Syria, opplyser kurdiske militærkilder.

Ifølge kildene har Den islamske staten sendt flere krigere og stridsvogner mot utkanten av byen etter at den amerikanskledede militæralliansen tirsdag innledet luftangrep mot IS-mål i områdene rundt byen.

Cameron under press

Den britiske statsministeren, David Cameron, vil kanskje onsdag kunngjøre britisk deltakelse i luftangrepene mot IS i Irak, ifølge britiske regjeringskilder.

– Dette er en kamp man ikke kan velge å la være å delta i, sier Cameron i et intervju med NBC news.

– De har oss i sikte og vi må få denne koalisjonen på plass, slik at vi kan utrydde denne ondsinnede organisasjonen, legger han til.

Ifølge regjeringskilder kommer Cameron til å be Parlamentet om å godkjenne at Storbritannia slutter seg til den amerikanskledede luftoperasjonen mot Den islamske staten (IS).

Men Cameron hadde tirsdag angivelig ikke bestemt seg for om Storbritannia skal delta i militæroperasjoner både i Irak og Syria.

Cameron fikk i fjor ikke Parlamentet med på at Storbritannia skulle delta i et eventuelt angrep mot Syrias president Bashar al-Assad.

Iran ble informert

Det ble onsdag kjent at USA informerte Iran på forhånd om at de kom til å bombe Den islamske staten (IS) i Syria.

Myndighetene i Teheran skal også ha fått beskjed om at president Bashar al-Assads regjeringsstyrker ikke kom til å bli angrepet, ifølge iranske kilder.

En amerikansk kilde bekrefter overfor Reuters at Iran ble orientert om intensjonene om å angripe, men at USAs militæraksjoner ikke vil koordinert med Iran.

– Og vi deler selvfølgelig heller ikke etterretning med Iran, legger kilden til.

Leder drept

Natt til tirsdag gjennomførte USA og arabiske allierte vel 50 flyangrep mot strategiske mål i Syria.

Lederen av den ekstremistiske gruppen Nusrafronten i Syria, Abu Yousef al-Turki, skal ha blitt drept. Det opplyser gruppen med tilknytning til al-Qaida selv natt til onsdag, ifølge CNN.