Her er nye dop-Oslo

Mens byrådet jubler over færre personer i hovedstadens rusmiljø, har den åpne russcenen bare flyttet seg et trikkestopp østover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27. juni 2011 startet politiet en målrettet innsats mot det åpne rusmiljøet på Plata, Jernbanetorget og nedre del av Karl Johans gate. Nå drøyt tre år senere, er resultatene gode. 

Hver sommer teller Uteseksjonen i Oslo kommune hvor mange som oppholder seg i rusmiljøet. I 2010 viste tallene godt over 200 personer, i sommer var snittet 127 personer.

Vil hindre rekruttering

– Vi ser at den jobben vi gjør sammen med politiet, frivillige organisasjoner og kommunen lykkes. Nå er trenden på vei nedover. Det er færre i det åpne rusmiljøet i Oslo, og det er veldig viktig, sier sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide.

– Betyr det at det er færre rusmisbrukere?

– Vi tror at over tid vil det bli færre rusmisbrukere. Noe av hensikten med dette vi gjør i sentrum er å hindre rekruttering. Det skal ikke være slik at du går av toget og rett inn i rusmiljøet, sier Eriksen Søreide.

Tror ikke på tallene

Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk. Han tar TV 2 med østover i byen. Tellingen til Uteseksjonen viser nemlig også at det åpne rusmiljøet har flyttet seg.

Ved Brugata buss- og trikkeholdeplass ser vi åpenlyst kjøp og salg av narkotika. Ved de nye sandvolleyballbanene kommunen har bygget på Elgsletta langs Akerselva sitter flere rusmisbrukere og injiserer heroin og amfetamin. 

– Politiaksjonen har kun ført til at miljøet har flyttet seg. Jeg tror ikke noe på tallene som viser at antallet har gått ned. Det er bare mye vanskeligere å telle alle når de er spredt over et så stort område. Det er så mange nye områder som blir plaget, for problemet er ikke blitt borte, det er bare blitt forskjøvet, sier Knutsen.

Vasser i sprøytespisser

I 30 år har Rolf Lindholm drevet sengebutikk ved Akerselva. Det siste året har inngangen til lageret hans nærmest blitt ei nålepute. 

– Vi må leve med alle de farlige tingene dette fører med seg. Med sprøytespisser og sykdommer og folk som ikke burde være her. Vi må ha fokus på sikkerheten til våre ansatte , sier Lindholm.

Men på rådhuset i Oslo ønsker de ikke i dag å ha fokus på at miljøet har flyttet seg østover. 

– Det er en viss forskyvning i sentrum. Det kan også skyldes at vi har en rekke tiltak for denne gruppen i Storgata. Men det store bildet er altså at totaltallene for det åpne rusmiljøet i Oslo er på vei nedover, sier sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide.