Kidnappet mor og fem barn – glapp for politiet i grensekontrollen

Politiet møtte ikke opp på Gardermoen da mannen som kidnappet mor og fem barn over til Syria kom tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tre uker siden klarte den norske kvinnen i 30-årene og hennes fem barn å komme seg ut av Raqqa i Syria, hovedsetet til terrorgruppa Islamsk Stat.

I går fortalte TV 2 historien om hvordan kvinnen på dramatisk vis ble lurt av sin syriske ektemann over grensen fra Tyrkia på Syria.

BISTOD: Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde ga råd til kvinnen i Syria. FOTO: OLA HARAM
BISTOD: Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde ga råd til kvinnen i Syria. FOTO: OLA HARAM

Jan Arnt Skjolde er privatetterforskeren som kommuniserte med fembarnsmoren. Han ble koblet på saken samme dag som kvinnen og barna endte opp i Syria.

– Det var en kompleks situasjon for familien. Utfordringen var å lokalisere hvor de var og samtidig finne ut av hvilke omstendigheter de var i der nede, sier Skjolde.

Privatetterforskeren og bistandsadvokat Vidar Helgheim tok blant annet opp 300 minutter med opptak av kvinnens telefonsamtaler til Norge.

Privatetterforskeren ga råd til kvinnen om hvordan hun skulle ta vare på seg selv og barna, og ikke utsette seg for unødig risiko

– Vi jobbet mye med å samle informasjon om hvor de befant seg i Syria, slik at vi kunne bringe dette videre til myndighetene, sier Skjolde.

Lite erfaring

Det var lokalt politi som holdt kontakten med familien i Norge på vegne av norske myndigheter.

– Det første vi opplevde var at norske myndigheters handlingsrom er svært begrenset. Man kan vel si at vi kom til en brutal erkjennelse om at norske myndigheters handlingsrom i det offentlige Syria var borte, sier lensmannen til TV 2.

Det var en type operasjon distriktet ikke har mye erfaring med.

– Vi har ingen manual på hvordan vi skal håndtere dette. Det hele begynte som en savnetsak, men så ble vi mer oppmerksom på at kvinnen og hennes barn mer eller mindre mot sin vilje oppgholdt seg i Syria.

Den syriske ektemannen ble siktet for frihetsberøvelse og etterlyst gjennom Interpol. Til tross for dette, var det ingen som stanset mannen da han etter en måned angret og reiste hjem med familien. Han fløy uten problemer fra Istanbul til København og deretter med Norwegian til Oslo. De spaserte rett gjennom samtlige kontroller uten å bli stoppet av politiet.

– Når det gjelder etterlysningen, så gjorde vi det etter alle kunstens regler. Dette er noe forskjellig internasjonalt på ulike nivåer, men slik vi gjorde det skulle alle geografiske områder de kunne befinne seg i være dekket, sier lensmannen.

Den syriske ektemannen ble pågrepet på Flytoget. Han etterforskes nå også av Politiets sikkerhetstjeneste. Ektemannen nekter straffskyld for siktelsen for frihetsberøvelse.