Politiet plukket ut enslige norske menn på vei hjem fra Thailand

Over 1.000 personer er pågrepet den siste uken i en internasjonal aksjon i regi av Europol. I Norge plukket Kripos ut menn som kom alene fra ferietur i Thailand.

KONTROLL: I en periode fra 15. til 23. september har Kripos gjennomført målrettede kontroller på Gardermoen av passasjerer fra Thailand. (Foto: Kripos)
KONTROLL: I en periode fra 15. til 23. september har Kripos gjennomført målrettede kontroller på Gardermoen av passasjerer fra Thailand. (Foto: Kripos)

Målet med den internasjonale aksjonen har vært å avdekke overgrep mot barn. Også norsk politi var involvert i aksjonen, og på Gardermoen den siste uken ble enkelte mannlige passasjerer som kom med fly fra Thailand plukket ut av sivile politifolk ved passkontrollen, i det Kripos beskriver som målrettede kontroller.

– De ble valgt ut på bakgrunn av noen kriterier. Det var blant annet straffehistorikk og reisemønster, sier Lena Reif, leder i Kripos' seksjon for seksuallovbrudd, til NRK. Hun understreker at ingen var mistenkt for noe kriminelt. Ingen ble heller pågrepet eller anmeldt.

– Vet at nordmenn utnytter barn seksuelt

Blant annet har Kripos gjennomført samtaler for å få informasjon om reisemål, formål med reisen, kontakt med barn og om passasjerene har informasjon om seg selv eller andre som kan være av interesse for politiet. 

– Nordmenn har god økonomi og reiser mye. Vi vet at også nordmenn reiser til fattigere deler av verden og utnytter barn seksuelt. Dette er alvorlig kriminalitet som det er viktig å slå ned på. Norsk lov og seksuell lavalder gjelder for norske borgere – også i utlandet, sier Reif i en pressemelding.

«Barn i utlandet har krav på beskyttelse på lik linje med barn i Norge og vi har et ansvar for å avdekke saker der norske borgere kan ha utnyttet barn i andre land», skriver Kripos i pressemeldingen. 

Alvorlig og økende problem

Kripos beskriver også et alvorlig og økende problem i at personer fra den vestlige verden drar til land, særlig i sørøst-Asia, og utnytter barn. 

I den internasjonale aksjonen i regi av Europol opplyste politiorganisasjonen onsdag at over 1.000 mistenkte ble pågrepet og minst 30 barn reddet fra menneskehandel i forbindelse med aksjonen, som pågikk mellom 15 og 23. september.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2