Se hele TV 2-intervjuet med fembarnsmoren:

Norsk mor og fem barn holdt fanget i IS-hovedstaden Raqqa

Den norske kvinnen i 30-årene ble sammen med sine fem barn holdt fanget i nesten én måned i Syria. Hun ble lurt av sin ektemann over grensen fra Tyrkia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kvinnen trodde skulle være en rolig ferietur til Tyrkia, skulle vise seg å bli et mareritt uten like.

Familien på syv reiste fra Norge til Tyrkia 2. august. Ektemannen sa til den etnisk norske kvinnen i 30-årene fra Nord-Norge, at planen var å besøke hans mor. Hun skulle komme over grensen fra Syria for å hilse på familien.

– Jeg trodde vi skulle på en vanlig familietur, sier kvinnen til TV 2.

Da de kom nærmere grensen til Syria, ante kvinnen at noe var galt. De satt i en minibuss full av menn som skulle til Syria. Det stemte dårlig med ektemannens historie om at de skulle møte hans mor på tyrkisk side av grensen.

– Han sverget på Koranen at vi ikke skulle til Syria, sier kvinnen gråtkvalt.

NORGE: Kvinnen føler seg ikke trygg etter opplevelsen i Syria. FOTO: OLA HARAM / TV 2
NORGE: Kvinnen føler seg ikke trygg etter opplevelsen i Syria. FOTO: OLA HARAM / TV 2

– Jeg skrek, jeg ropte, jeg gjorde alt

– Plutselig stoppet bussen. Skyvedøren gikk opp og de ropte at vi måtte komme oss ut. De sa at militæret kommer bak oss, at de skulle skyte oss og at vi måtte løpe.

På dramatisk vis, midt på lyse dagen, rømte 16 menn med fire av kvinnens barn gjennom et hull i et piggtrådgjerde over grensen til Syria. Livredd, på tyrkisk side av grensen, sto den norske kvinnen igjen med sin syv år gamle datter. Resten av barna på ett, fire, fem og åtte var allerede i Syria.

Kvinnen så fra avstand at den minste sønnen satt fast med foten i piggtrådgjerdet. Han ble hjulpet løs av en fremmed mann.

– Da tok jeg jenta jeg hadde igjen og bestemte meg for å følge etter resten av ungene. Jeg kunne ikke forlate dem, sier kvinnen til TV 2. 

Da kvinnen tok igjen ektemannen sin på syrisk side av grensen, var hun rasende. 

– Jeg spurte om hva det er han holder på med. Han svarte at vi var i Syria og at vi er kommet til paradis. Jeg har tatt deg bort fra Norge, der alle de vantro bor. Fra Vesten. Hadde du dødd i Norge, så hadde både du og ungene kommet til helvete. Så nå har jeg reddet dere.

– Da sa jeg at du er gal, vi må komme oss tilbake. Du er gal. Så begynte jeg å gå tilbake. Han sa at jeg kom til å bli skutt om vi krysset grensen igjen. 

Mye press

Advokat Vidar Helgheim og privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde har bistått den norske kvinnen og hennes familie fra første alarmen gikk i begynnelsen av august. 

– Vi ga råd om at hun måtte observere hvor hun befant seg og at hun måtte være nøytral og ikke utsette seg selv og barna for noe som helst risiko eller fare, sier Skjolde.

I en lengre periode hadde den norske kvinnen ingen telefonforbindelse.

– Vi mistet kontakten en periode. Det var ekstremt nervepirrende for de pårørende. Ikke kunne de ringe og ikke kunne de vite hva som har skjedd, sier privatetterforskeren.

Underveis har de koordinert med både lokalt politi, PST og Utenriksdepartementet.

Strengt vakthold

Mens mannen skal ha reist på en treningsleir for terrororganisasjonen IS, ble familien plassert i et hus i byen Suluq. Der møtte de franske, russiske, tjetjenske og albanske kvinner, også disse med barn.

– De kom frivillig, sier kvinnen til TV 2.

Mor og barn levde under kummerlige kår de to første ukene. Flere av barna ble syke under oppholdet. Barna fikk heller ikke legetilsyn fordi det ikke fantes kvinnelige leger i Suluq.

I tillegg var det strengt vakthold i og rundt bygningen de var plassert i. Blant annet fikk ingen av kvinnene gå utendørs alene.

– Det var som et fengsel, rett og slett. Verre enn et fengsel, tror jeg. Vi fikk servert noen brød på morgenen og ett egg hver.

Både mannlige og kvinnelige vakter med våpen voktet bygningen der kvinnene var mens mennene var bortreist.

– Vi fikk beskjed om at det var en skuddpremie på 500.000 syriske pund (cirka 20.000 norske kroner, journ. anm.) om vi ble tatt uten mannlig følge utendørs.

Til tross for det strenge vaktholdet, fikk kvinnen beholde telefonen for å ringe sin mor. Blant annet finnes det opptak av en samtale mellom kvinnen og hennes mor i Norge:

«Få meg fort ut, vær så snill. Det begynner å bli veldig farlig nå.»

Raqqa neste

Etter to uker ble kvinnen og de fem barna flyttet fra den lille byen Suluq til Raqqa. Raqqa ligger nord i Syria og er maktbasen til Islamsk Stat, verdens mest brutale terrorgruppe. Byen har mer enn 200.000 innbyggere, niqab er påbudt og musikk er forbudt. Islamistene har innført sharia-lovgiving med offentlig pisking og henrettelser.

På en ustabil mobillinje ringte den livredde kvinnen til sin mor i Norge:

«Utifra situasjonen så kan det se ut til at det blir et angrep og at det er veldig med røyk i lufta. Det kan bare tyde på en ting...»

«Jammen du overlever, du overlever. Jeg vet du kommer hjem», sier moren.

Bygningen kvinnen og de fem barna da bodde i, huset mer enn hundre kvinner og barn. Også her var vaktholdet strengt.

– Der fikk vi to enkle madrasser og det var akkurat plass til fire av ungene, såvidt den femte. Så jeg lå på steingulvet ved siden av.

Det ene barnet ble stadig sykere. Først i denne byen fikk hun barnet til sykehus. Det hjalp lite og situasjonen forverret seg.

Stiv av skrekk

Selv om IS hadde god kontroll over Raqqa, kom syriske jagerfly på jevnlige tokt luftveien til byen.

– Jeg våknet klokken syv om morgenen. Mange jagerfly kom over og begynte å skyte. Jeg ble så redd.

– Det var ekko fra alle skuddene og bombene. Vi løp inn igjen og jeg sa til de som var der at jeg ville vekk herfra. Jeg vil ikke være her. Men de svarte at jeg ikke fikk lov til å reise. Jeg måtte ha signatur og stempel fra mannen min for å reise fra stedet. 

Angret

Situasjonen endret seg da mannen kom tilbake fra det som skal ha vært en treningsleir for IS. Med barn som stadig ble sykere, og en elendig bosituasjon, fikk han nok. Ektemannen angret, ifølge kvinnen, da han så at det minste barnet på ett år holdt på å dø.

– Tilgi meg, tilgi meg. Det var ikke meningen. Unnskyld, sa han til meg.

Kort tid senere begynte familien på reisen tilbake til Norge. De skjulte seg for tyrkiske grensevakter under trær langs den syrisk-tyrkiske grensen, før de nattestid krysset over.

6. september kom hele familien tilbake til Norge. Mannen ble pågrepet på flytoget samme dag og er nå siktet for frihetsberøvelse. Saken etterforskes også av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Planlagt

Ifølge kvinnen skal ektemannen ha planlagt å lure familien over til Syria. Mannen skal i skjul ha overført familiens strømabonnent, sagt opp barnas barnehageplasser og avsluttet TV-lisensen før avreise til Tyrkia.

Han skal også ha pakket bagasjen på en måte som gjorde at kvinnen ikke ble mistenksom på at en reise til Syria var nært forestående. Etter det TV 2 kjenner til, skal mannen ikke ha sagt opp jobben sin som fiskeriarbeider i Nord-Norge.

Oppfølging viktig

– Mor er veldig sårbar etter alt hun har vært gjennom og det viktigste for oss nå er familiens sikkerhet. Mor og barnas sikkerhet i Norge, sier bistandsadvokat Vidar Helgheim. Han er med når TV 2 møter fembarnsmoren i Oslo.

Bistandsadvokaten avventer nå etterforskningen til PST, men forventer at saken blir tatt alvorlig.

– Det er åpenbart et behov for å stille den ansvarlige eller de ansvarlige til ansvar for denne alvorlige handlingen. Det er viktig for familien, sier bistandsadvokaten til TV 2.

Nekter straffskyld

Forsvareren til ektemannen, Joar Berg Henjum, sier at klienten ikke erkjenner straffskyld for frihetsberøvelse.

Advokaten ønsker ikke å kommentere etterforskningen i detalj på nåværende tidspunkt, men legger til: – Min klient er lei seg for vanskene familien fikk, sier Henjum.

Har du tips om nordmenn som er i de IS-kontrollerte områdene i Irak eller Syria? Da vil våre journalister snakke med deg. Vi lover fullt kildevern. Sensitiv informasjon bør sendes kryptert. Send oss vanlig epost her.

TILBAKE: Kvinnen er tilbake i Norge etter nesten én måned i Syria. Her i samtale med privatetterforsker Jon-Arnt Skjolde (t.v.) og bistandsadvokat Vidar Helgheim. FOTO: OLA HARAM / TV 2
TILBAKE: Kvinnen er tilbake i Norge etter nesten én måned i Syria. Her i samtale med privatetterforsker Jon-Arnt Skjolde (t.v.) og bistandsadvokat Vidar Helgheim. FOTO: OLA HARAM / TV 2